Рада ухвалила закон про анбандлінг ГТС і “Нафтогазу”. Обманута депутатка розплакалася

 

Верховна Рада України прийняла закон, який передбачає відокремлення газотранспортної системи України від Національної акціонерної компанії “Нафтогаз України” (анбандлінг).
При цьому ГТС, як і раніше, залишиться у власності держави.

Проєкт закону “Про внесення змін до деяких законів України у зв’язку з відокремленням діяльності з транспортування природного газу” (№2239-1) підтримав 341 народний депутат.

Доповідач, голова Комітету ВР з питань енергетики Андрій Герус повідомив, що метою закону є виконання міжнародних зобов’язань України згідно з Протоколом про приєднання України до договору про заснування Енергетичного співтовариства, а також з урахуванням відповідних положень Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

“Проєктом закону передбачається внесення змін до 10 законів України. Під час підготовки законопроєкту до другого читання надійшло 169 пропозицій від народних депутатів”, – розповів Герус.

При цьому з’ясувалося, що профільний комітет врахував не всі поправки депутатів від фракції монобільшості, “Слуга народу”.

Так, депутатка від мажоритарного округу №93 (Київська область), член енергетичного комітету Анна Скороход через це розплакалася просто під час виступу.

“Ви знаєте, таке враження, що у нас відбувається якесь знущання. Якщо я сказала, що я хочу пройти по своїм поправках, значить, я хочу пройти по своїм поправках…” – заявила Скороход спершу російською мовою.

Коли її слова оплесками перебили інші депутати, дівчина розплакалася. Кілька колег підійшли до неї та почали втішати, пропонувати воду.

Далі Анна Скороход, уже українською, сказала, що на засіданні комітету було досягнуто певних домовленостей. “На сьогодні, коли я перечитала весь текст, ці домовленості не дотримані”, – сказала депутатка з надривом, у сльозах.

Голосування за поправки Скороход були безрезультатними.

За закон у другому читанні і в цілому голосували всі фракції, навіть 16 депутатів від “ОПЗЖ”.
Фракція “Слуга народу” дала 232 голоси з 252-х. Анна Скороход – не голосувала.

Законопроєкт про відокремлення ГТС від “Нафтогазу” Рада прийняла в першому читанні 18 жовтня.
Тоді доповідач, член Комітету ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Жупанін зазначив, що закон пропонує створення незалежного оператора ГТС за затвердженою моделлю ISO (Independent System Operator).
За його словами, Фонд держмайна передасть газотранспортну систему України на правах господарського відання держкомпанії, яку буде створено на базі компанії “Магістральні газопроводи України” і буде підпорядкована Міністерству фінансів України. При цьому в уряду залишаться повноваження для ухвалення найважливіших рішень, що стосуються діяльності оператора газотранспортної системи України.

Передбачається, що ефективний анбандлінг стане запорукою формування незалежного й сертифікованого за європейськими вимогами оператора української газотранспортної системи.
Існування та робота такого оператора дозволить посилити позиції та роль України в переговорному процесі з Російською Федерацією про продовження транзиту й збереження української газотранспортної системи з 2020 року.

Читайте також:
Президент Єврокомісії розчарований результатами перемовин щодо транзиту газу Україною

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна