Навесні наступного року до війська можуть знову призивати з 18 років

 

До Генерального штабу Збройних сил України подали пропозиції щодо підвищення відповідальності призовників за порушення правил військового обліку і, зокрема, за неявку до військкомату за повісткою та ухилення від військової служби.

Про це повідомив начальник відділення комплектування Управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ, підполковник Микола Качаненко, передає “АрміяInform”.

“Для призовника сьогодні не є проблемою сплатити штраф у 255 гривень і продовжувати ігнорувати повістки. За ухилення від військової служби у нас покарання не “позбавлення волі”, а лише “обмеження”. Найсуворіший наш суд у кращому випадку може винести вирок у вигляді умовного покарання. Тому окремим призовникам вигідніше навіть бути умовно засудженими, ніж служити у війську”, – розповів підполковник Качаненко.

За словами офіцера, в питаннях призову до лав Збройних сил існують певні розбіжності між Законом “Про військовий обов’язок і військову службу” і президентським указом про призов.

У законодавчому документі йдеться, що призову на строкову службу підлягають громадяни, яким “виповнилося 18 років та старші особи, які не досягли 27-річного віку”. А відповідно до останніх президентських указів, призивали громадян з 20 років.

“Така розбіжність негативно впливає на призовну кампанію. Молода людина, зазвичай, після закінчення школи чи коледжу намагається влаштуватися в житті — хтось починає працювати, хтось заводить сім’ю. І в подальшому хлопець розглядає службу в армії як небажану. Нещодавно побував на нараді в офісі президента під головуванням одного з заступників керівника, де озвучили пропозицію призивати до війська з 18 років, як того вимагає Закон. У письмовому вигляді така пропозиція надійшла і від Генштабу ЗСУ”, – наголосив підполковник Качаненко.

Ймовірно, наступний указ президента про призов громадян на строкову службу відповідатиме Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, і юнаків знову призиватимуть до війська з 18 років.

Читайте також:
Пропаганда військової служби: в Києві вперше відбувся “Армі-Я Фест”. ФОТО, ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна