Туреччина оголосила про закінчення військової операції на півночі Сирії

 

Рішення про закінчення турецької військової операції ухвалено після укладення угоди між Туреччиною та РФ щодо розміщення сил на кордоні з Сирією у вівторок, 22 жовтня.

Про це повідомляє Reuters.

У Міноборони Туреччини заявили, що не бачать підстав для нової військової операції на півночі Сирії, що фактично означає завершення наступу.

Напередодні президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган та президент Росії Володимир Путін в Сочі домовилися про координацію дій військових у смузі на сирійському боці турецько-сирійського кордону.

Туреччина заявила, що домоглася свого, ввівши війська в сирійські райони, щоб створити так звану “зону безпеки” і витіснити звідти курдські озброєні сили, які Анкара називає терористичними.

Курдські формування, які воювали з ісламістами і користувалися підтримкою США, зазнали втрат і пішли на вимушену угоду з режимом Башара Асада, за яким стоїть Росія.

За даними базованої у Великій Британії організації “Сирійська обсерваторія прав людини”, в результату турецького наступу близько 300 тисяч людей були змушені полишити домівки, загинули 120 цивільних, а також 259 курдських бійців.
Туреччина заявила, що загинули 765 “терористів”, і заперечує, що спричинила будь-які цивільні жертви.

Дональд Трамп фактично дав згоду на турецький наступ, заявивши, що Америка не бажає бути залученою до війни у регіоні, але крок президента розкритикували багато американських політиків, зазначає “Голос Америки”.

Ердоган і Путін погодилися, що підрозділи сирійської армії, а також російські військові увійдуть у прикордонні райони, які донедавна патрулювали американські військові разом із курдськими союзниками.

Домовленість також передбачає, що російські підрозділи та сирійські прикордонники забезпечать виведення курдських сил із 30-кілометрової зони на сирійському боці кордону.

Через шість днів російські й турецькі військові мають розпочати спільне патрулювання вужчої 10-кілометрової ділянки у смузі, яку Туреччина називає “безпечною зоною”.

Як інформувала “Новинарня“, наземний наступ Туреччини на північ Сирії розпочався 9 жовтня. Йому передували авіанальоти та артилерійський обстріл території, яку утримують курдські сили.

Президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив, що наступ має на меті створити “безпечну зону” на схід від Євфрату, а його ціль – “курдські терористи” та члени угруповання “Ісламська держава” на півночі Сирії.
Згідно з позицією Анкари, в такій зоні змогли б знайти притулок до 2 мільйонів сирійських біженців з тих 3,6 млн, які мешкають у Туреччині зараз.

Перед цим сили США почали виведення військ із районів, розташованих уздовж сирійського кордону з Туреччиною.
Вашингтон оголосив, що буде триматися осторонь планованої турецької операції проти курдських сил в північно-східній Сирії, однак пригрозив Анкарі санкціями.

Курдські сили, як союзник США в регіоні у боротьбі з угрупованням “Ісламська держава”, назвали виведення американських військ з північно-східної Сирії “ударом в спину”.

На цьому тлі Франція та Німеччина заявили, що припиняють продаж зброї до Туреччини через її військову операцію на півночі Сирії, а президент ПАРЄ закликала Анкару припинити операцію в Сирії.

Під впливом США Туреччина 17 жовтня заявила, що призупиняє наступ у Сирії й оголошує 5-денне перемир’я.

Читайте також:
НАТО проводить таємні навчання на випадок ядерної війни

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна