“Шлях королеви”: у Бельгії відкрили пам’ятник Анні Ярославні. ФОТО

 

У Бельгії, в місті Арлон, урочисто відкрили бронзову скульптуру Анни Ярославни – королеви Франції і доньки великого князя Київського Ярослава Мудрого із Реймським Євангелієм у руках.

Пам’ятник Арлону подарувала громада Києва в рамках проєкту “Шлях королеви”, який передбачає встановлення пам’ятників Анні Київській у ключових містах Європи на шляху до Франції, повідомила пресслужба КМДА.

Участь у церемонії взяла київська делегація на чолі із директоркою Департаменту культури КМДА Діаною Поповою, посол України в Бельгії Микола Точицький, мер міста Арлон Вінсан Магнус, керівництво та представники громади Арлона.

Фото: КМДА

Статуя юної княжни Анни, авторства Костянтина Скритуцького, є реплікою скульптури, встановленої у листопаді 2016 року в сквері Анни Київської на Львівській площі в Києві: Анна Ярославна представлена як юна дівчинка.

“Від імені Київського міського голови Віталія Кличка хочу висловити величезну вдячність керівництву Арлона за те, що ви здійснили нашу велику мрію. Постать Анни Київської є непересічною для всієї історії Європи. Але для нас, українців, вона лишилася маленькою дівчинкою. Саме такий її образ ми хотіли подарували місту Арлон. Маленька Анна тримає в дитячих долоньках та притискає до серця Реймське Євангеліє. Хотіла б , щоб цей пам’ятник свідчив про те, що ми маємо велике європейське минуле і прагнемо увійти в європейське майбутнє”, – сказала на відкритті Діана Попова.

Фото: КМДА

Пам’ятник встановили біля церкви святого Доната, розташованої на пагорбі Кніпшен. Саме в цій частині пагорба у XI-XVI століттях було розташовано замок Арлонського графства. Ймовірно, що саме тут гостювала Анна Київська в XI столітті, коли здійснювала свою подорож до Франції.
Враження і приязнь, що виникли в Анни від перебування у графстві, дозволили їй багато років потому довірливо розділити регентство при юному королі Франції Філіппі І із графом Фландрії легендарним Бодуеном V.

Саме Арлон є передостаннім місцем на шляху Анни до Франції.

“Декілька років тому, після детального вивчення шляху Анни з Києва в Париж, ми вирушили в автотурне за цим маршрутом: Краків – Прага – Лінц – Регенсбург – Люксембург – Арлон – Реймс – Париж. Усі ці древні та прекрасні міста вражають… Щасливий, що віднині Арлон і Бельгія є частиною нашого міжнародного проєкту “Шлях королеви”. Ця церемонія – лише початок великої дружби між Києвом і Арлоном”, – зазначив ініціатор проєкту, головний куратор міжнародного фестивалю мистецтв Anne de Kyiv Fest Федір Баландін.

У КМДА нагадали, що пам’ятник київській княжні Анні Ярославні торік встановили у французькому місті-побратимі Києва – Тулузі, а цього року – в Джакарті.
Також у 2018 році громаді Кракова передано для встановлення авторську репліку пам’ятника Анні Київській. Подібні скульптури також планується відкрити у Чехії , Австрії та Німеччині.

Арлон – місто на крайньому півдні Бельгії, в землі Валлонія, головне місто провінції Люксембург. Населення 26,4 тис., переважно франкомовне.
Кількість і якість античних знахідок в Арлоні та околицях дозволяє вважати його найдавнішим містом на території Бельгії (хоча за документами найдавніше — Тонгерен).

Читайте також:
У Португалії відкрили перший пам’ятник Тарасові Шевченку. ФОТО, ВІДЕО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна