На виборах в Австрії впевнено перемагає правоцентристська Народна партія

 

Згідно з екзит-полом та попереднім прогнозом, правоцентристська Австрійська народна партія (АНП) на чолі з колишнім прем’єр-міністром Себастьяном Курцом з великим відривом перемагає на дострокових виборах до Національної ради (нижньої палати парламенту) 29 вересня.

Як повідомляє “Укрінформ“, відповідно до результатів екзит-полу, АНП набирає 39% голосів – на 5% більше, ніж передбачали останні соцопитування.

Лідер партії, 33-річний Себастіан Курц, якому буде доручено формувати коаліцію, вочевидь, знову повернеться в крісло канцлера. Він уже очолював уряд у 2017-2019 роках (до 28 травня).

На другому місці – лівоцентристська Соціал-демократична партія Австрії з 23% підтримки. Цей результат є найгіршим в історії партії. На попередніх виборах у 2017 році есдеки набрали 26,9%.

На третьому місці прогнозовано правопопулістська, проросійська Партія свободи з 17%. Цей результат менший, ніж прогнозувалося (20%), і набагато менший, ніж у 2017 році (26%.)

Також проходить до парламенту ліберальна партія “Нова Австрія” (NEOS), яка має 8% (на виборах-2017 – 5,3%).

Невелика опозиційна партія “Список Пільца” (JETZT), яка була присутня в парламенті попереднього скликання, зазнала невдачі, маючи тепер 2%.

Натомість у парламент повертається партія “Зелені”, яка на минулих виборах не подолала 4%-бар’єр (3,8%),  а тепер отримує 12%.

Останні 1600 із понад 10 тисяч виборчих дільниць в Австрії були закриті о 17:00 за місцевим часом. Багато дільниць закрилися на годину раніше, а частина – взагалі близько обіду. Це пов’язано з тим, що час їх роботи відрізняється в кожній федеральній землі.

Відразу після екзит-полу, із закриттям останніх виборчих дільниць, відбулося оголошення австрійським суспільним телерадіомовником ORF перших результатів так званої “екстраполяції” – приблизного прогнозу загального результату волевиявлення на основі існуючих часткових підрахунків та з урахуванням минулих тенденцій.

Результати цієї екстраполяції такі: Австрійська народна партія – 37,2% , Соціал-демократична партія Австрії – 22%, Австрійська партія свободи – 16% , “Зелені” – 14,3%, NEOS – 7,4%.

Загалом у дострокових виборах до Національної ради Австрії 29 вересня брали участь 13 партій та політичних груп, вісім із яких представлені на федеральному рівні.
Ще п’ять політичних сил обираються лише в окремих землях.

Як інформувала “Новинарня“, рішення про проведення в Австрії дострокових парламентських виборів було ухвалено після скандалу, внаслідок якого канцлер Курц оголосив про розпад коаліції між його АНП та Партією свободи.

Читайте також:
“Російський” скандал в Австрії: коаліція розпалася, будуть дочасні вибори

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна