У Харкові протестували проти обміну в РФ підозрюваних у теракті біля Палацу спорту

 

Активісти протестували біля будівлі Харківського апеляційного суду, вимагаючи винести вирок трьом обвинуваченим у теракті біля Палацу спорту 22 лютого 2015 року, перш ніж їх включать до списку для обміну з РФ.

Про це повідомляє “Укрінформ“.

“Ми проводимо попереджувальну мирну акцію, і такі акції будуть продовжені аж до 21 жовтня, коли відбудеться засідання Апеляційного суду. Троє винних у теракті вчинили злочин в Україні і повинні відповісти за українськими законами, їх не можна віддавати Росії. Ми чекаємо вироку, і якщо його не буде, то для нас судді стануть співвідповідачами у справі”, – заявив лідер “Національного корпусу” Костянтин Немічев.

За його словами, напередодні активісти відправили звернення з вимогою вироку для трьох обвинувачених президенту Володимиру Зеленському, керівництву області та регіональному управлінню СБУ.

Учасники пікету віднесли більше десятка шин до дверей суду, але підпалювати їх не стали, оскільки акція була заявлена ​​як мирна.

В акції брали участь близько півтори сотні активістів громадських організацій та партій – “Національний корпус”, “Національні дружини”, ВО “Свобода”, “Традиція і порядок”, “Фрайкор”, “Правий сектор”, “Союз ветеранів АТО”, “Антикорупційний блок учасників АТО”, рідні та друзі загиблих, очевидці трагедії та ін.

Пікетники принесли плакати з написами: “Ніякого обміну без вироку!”, “Ні — капітуляції!”, “Зло без покарання повертається!”.

Також вони встановили стенд з фотографіями чотирьох загиблих в результаті теракту: вченого-фізика, підполковника поліції, студента та школяра.

26 вересня адвокат потерпілих під час вибуху біля харківського Палацу спорту Олег Головков, коментуючи чутки про можливий обмін обвинувачених в теракті, заявив, що є дані про їх включення до списку для обміну. На його думку, “навіть якщо влада визнає, що такий обмін є допустимим, і ми будемо вимушені з цим погодитися, обмін може відбутися тільки після судового вироку“.

Про те, що Росія внесла підозрюваних у цьому злочині у список на обмін, 24 вересня повідомив журналіст Андрій Цаплієнко; його допис поширив адвокат  Головков.

Як відомо, 22 лютого 2015 року в Харкові під час мітингу, присвяченого пам’яті Героїв Небесної сотні і загиблих в зоні АТО, біля Палацу спорту на проспекті Маршала Жукова стався вибух, згодом кваліфікований як теракт. Унаслідок теракту загинуло 4 людей та 9 отримали поранення.

За підозрою у скоєнні злочину були затримані троє чоловіків – Володимир Дворніков, Віктор Тетюцький і Сергій Башликов.

15-річний Даня Дідик йшов попереду колони з українським прапором під час ходи гідності в Харкові у 2015 році. Терористи, які спостерігали за рухом колони і підірвали вибуховий пристрій з телефону, не могли не бачити, що до вибухівки підходить дитина. Але вони натиснули кнопку і вбили Даню і ще трьох українських активістів. Нелюдів збираються відпустити на свободу. Я щойно дізнався, що росіяни включили в список на обмін Володимира Дворнікова, Віктора Тетюцького та Сергія Башликова”, – написав Цаплієнко на сторінці у соцмережі Facebook.

Справу щодо трьох підозрюваних слухає Фрунзенський районний суд Харкова.

“Встановлена ними в снігу МОН-100 – це два кіло тротилу і чотириста 10-мм шариків зі сталі. Коли тротил вибухає, вони летять на 120 метрів вперед. І цей сталевий дощ мав викосити десятки людей. Більшість врятувала “Газелька”, яка раптово стала між міною і натовпом. Маленький патріот Даня і ще троє українських активістів загинули”, – описує дію вибухового пристрою журналіст.

Адвокат Олег Головков поширив допис журналіста із власним коментарем: Дворнікова, Башликова та Тютицього готують на обмін! Що скажете? Хочу бачити Вашу думку”.

Як інформувала “Новинарня” 7 вересня, відбувся обмін військовополоненими, політв’язнями та утримуваними особами між Україною та Росією.

Бранців Кремля на злітно-посадковій смузі військового летовища  “Бориспіль” зустрічав президент України Володимир Зеленський. 

Читайте також:
Після обміну: Зеленський провів нові переговори з Путіним

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна