Очільники МЗС Грузії та РФ вперше за 11 років офіційно поговорили про деокупацію

 

Міністр закордонних справ Грузії Давид Залкаліані на полях 74-й сесії Генасамблеї ООН зустрівся з російським колегою Сергієм Лавровим. Це перша подібна зустріч з 2008 року.

Як повідомляє “Новинарня“, про це в четвер, 26 вересня, інформує видання “Грузія-онлайн”.

“У рамках 74-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН, з ініціативи та організації Швейцарії відбулася зустріч міністра закордонних справ Грузії і міністра закордонних справ Російської Федерації. З грузинської сторони головною темою обговорення було питання окупації грузинських територій“, – цитує видання заяву МЗС Грузії.

У МЗС РФ також підтвердили інформацію про зустріч, заявивши, що “в ході бесіди обговорено актуальні питання двостороннього порядку денного. Відбувся обмін думками з проблематики регіональної безпеки”.

Слід зазначити, що Швейцарія за відсутності дипломатичних відносин між Москвою і Тбілісі представляє інтереси Росії в Грузії і Грузії в Росії.

Зустріч глав МЗС двох країн відбулася вперше з 2008 року. Тоді Грузія розірвала дипломатичні відносини з РФ після російської окупації Південної Осетії і Абхазії.

Як відомо, після війниу 2008 році Росія визнала “незалежність” сепаратистських регіонів Грузії Абхазії і Південної Осетії. В обох регіонах є російські війська та бази. Крім Росії, рішення Сухумі й Цхінвалі про незалежність визнали також Нікарагуа, Венесуела і Науру. Тбілісі й країни Заходу вважають ці території окупованими регіонами Грузії.

Російські паспорти є у близько 90% жителів Абхазії. Росія офіційно доплачує абхазьким пенсіонерам до пенсій за російськими стандартами, а загальний обсяг допомоги, яка щорічно йде з Росії до Абхазії, оцінюється в 300 мільйонів доларів (офіційно ці цифри ніколи не розкривалися). Майже вся продукція абхазьких компаній при цьому йде або на внутрішній ринок, або в Росію.

Як інформувала “Новинарня“, президент Росії Володимир Путін доручив урядові країни підписати угоду, яка покладе на РФ фінансування витрат на модернізацію збройних сил Абхазії.

Читайте також:
“Не Абхазія й не Придністров’я”: Зеленський пояснив, де мають стояти миротворці на Сході України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна