У суді Запоріжжя пролунали свідчення проти донецького фермера, через якого загинули спецназівці ЗСУ

 

Чергове судове засідання у справі фермера Миколи Бутрименка, якого обвинувачують у сприянню вбивству терористами “ДНР” десятьох українських спецпризначенців на Донеччині влітку 2014 року, відбулося в апеляційному суді Запорізької області 20 вересня у режимі відеоконференції. Проти нього дали нові свідчення.

Про це повідомляє “Депo.Запоріжжя”.

Участь в засіданні по відеозв’язку взяли потерпілі з Бахмута, Маріуполя, Коломиї та Кропивницького.

Фермерові, засудженому в першій інстанції за фінансування тероризму, закидають також пряму причетність до терористичної діяльності. Бутрименко разом з адвокатом намагається спростувати, що саме він умисно навів бойовиків на українських військових. Утім, нові свідчення, які пролунали в залі судового засідання, ставлять під сумнів непричетність Бутрименка до вбивства, пише “Депо”.

У суді по відеозв’язку з Бахмута вперше свідчив потерпілий – учасник бою, що стався на території ферми Бутрименка, Олександр Кудрявцев. На важливості його свідчень раніше наполягала представник потерпілих Олена Яркіна. У матеріалах справи є заява начебто Кудрявцева, де він відмовляються від свідчень. Але ще під час попередніх засідань було заявлено: заяву підроблено, боєць її не писав.

20 вересня Кудрявцев, зокрема, заявив, що чув, як Бутрименко телефоном повідомляв комусь щось на кшталт: “вони на місці”. Не виключено, що йшлося саме про військових, а повідомлення було адресовано терористам.

Бутрименко намагався це спростувати, мовляв, група українських військових відібрала у всіх на фермі телефони. Але Кудрявцев наполягав, що саме Бутрименку телефон повернули, адже він жалівся, що у нього хвора дружина, до того ж начебто проявив лояльність до українських військових.

Окрім того, свідок розповів, що терористи напали на них з тилу і, зважуючи на їхні дії, чітко знали, де перебувають українські бійці й техніка. Військовий наполягав, що цією інформацією, окрім Бутрименка, не міг володіти більше ніхто з тих селян, з якими стикалися в цей час бійці.

У суді також доводили, що Бутрименко намагався впливати на працівників своєї ферми, аби вони дали свідчення на його користь.

Також у суді досліджували докази стосовно звинувачень Бутрименка у фінансуванні тероризму.

Представник обвинувачуваного Бутрименка заявив, що йому потрібен додатковий час на ознайомлення з новими матеріалами.

Прокуратура та сторона захисту потерпілих заявила протест проти цього. Адвокат Олена Яркіна назвала це затягуванням справи, однак судді оголосили перерву у засіданні ще на тиждень – до наступної п’ятниці, 27 вересня. Олена Яркіна сподівається, що наступне засідання по справі все ж таки буде останнім.

Микола Бутрименко (ліворуч) з адвокатом. Фото: ФБ НК Запоріжжя

Як писала “Новинарня“, відповідно до даних обвинувачення, 29 липня 2014 року 19 бійців 3-го полку спецпризначення з Кіровограда розшукували в районі села Латишеве Шахтарського району (біля Сніжного) пілота українського літака Су-25, який був збитий проросійськими силами 23 липня.

Підприємець Микола Бутрименко із села Дмитрівка приязно зустрів військових та запропонував їм переночувати в ангарі його ферми (він керував агрофірмою “Імені челюскінців”, був депутатом Шахтарської райради Донецької області від “Партії регіонів”), а сам повідомив про це терористам. Ті прибули на місце на БТРах і БМП на чолі з майбутнім “мером” Горлівки Станіславом Кімом.

Бойовики розстріляли ангар з кулеметів. Частина українських бійців загинула на місці, інші потрапили в полон, кільком вдалося врятуватись.

До полону бойовиків також потрапив льотчик Юрій Шевцов. Його було звільнено 2 вересня 2014 року.

Згідно з деякими свідченнями, Бутрименко знущався над полоненими, зокрема, за деякими даними, бив їх палицею.
Як повідомляли запорізькі ЗМІ, деякий час Микола Бутрименко їздив на підконтрольну Україні територію по пенсію, але згодом став обережнішим і лінію розмежування вже не перетинав.
У червні 2016 року українські спецпризначенці затримали його в “сірій зоні”, поруч із блокпостом сепаратистів на КПВВ “Мар’їнка”.

Прокуратура Донецької області кваліфікувала цю подію як теракт, розслідувала справу й передала до суду (два окремих провадження – щодо Бутрименка і бойовиків).

Спільник терористів перебував у Маріупольському СІЗО.

Крім Бутрименка й Кіма, слідством встановлено особи ще трьох причетних до розстрілу військових – це Андрій Борисов, Олексій Новіков та Іван Бірков.

“У цьому кримінальному провадженні потерпілими визнано 23 особи, з яких 9 осіб – це військовослужбовці, які залишилися живими, п’ятеро з яких пройшли через полон незаконних збройних формувань на території непідконтрольній Україні, решта – це матері, батьки, дружини і близькі родичі загиблих 10 військовослужбовців”, – повідомляла волонтерка Ольга Решетилова.

Бутрименка обвинувачували за двома статтями: фінансування тероризму й теракт. Але Куйбишевський районний суд Запорізької області визнав фермера винним лише у фінансуванні тероризму. Йому призначили покарання у виді восьми років позбавлення волі. Але, за “законом Савченко”, Бутрименко може вийти вже за рік.

Прокуратура Донецької області, потерпілі, родичі загиблих оскаржили вирок суду першої інстанції. За статтею “теракт” Бутрименка можна відправити за ґрати на довічно.

Розгляд скарг почався в Апеляційному суді Запорізької області 23 серпня.

Військові побоюються, що Бутрименка суд може виправдати.

Читайте також:
Зрадник, через якого в липні 2014-го загинули 10 спецназівців ЗСУ, відсидить лише рік

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна