Нова глава МОЗ – контрольована, їй “дають” заступників, – Супрун

 

Колишня в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун вважає, що нинішню голову МОЗ Зоряну Скалецьку контролює Михайло Радуцький – президент клініки ТОВ “Борис”, народний депутат від партії “Слуга народу”, голова Комітету ВР з питань здоров’я нації.

“Коли я з нею (Скалецькою) зустрічалася, то сказала їй, що єдина можливість щось робити – мати своїх заступників. На що вона сказала: “Мені їх дають”, – розповіла в інтерв’ю “Українській правді. Життя”.

“Вони (команда Зеленського) шукали і знайшли людину, яка є контрольована. Вона буде робити те, що правильно для політичної сили, але не для країни”, – зазначила Супрун.

За її словами, Зоряна Скалецька на 100% контрольована Радуцьким, про що свідчить зафіксоване журналістами його СМС-листування в парламенті.

“Дивіться на її радників. Я не думаю, що вона сама Голубовську та Чумака взяла. І цього… Раїмова… Камон. Вона сама цього не обирає”, – додала Уляна Супрун.

При цьому, говорячи про своє звільнення, Супрун вказала: “Вони стовідсотково знають, що я не контрольована людина”.

Також пані Уляна розповіла, що розмовляла з Михайлом Радуцьким один раз на зустрічі з Зеленським.

“Моє враження – в нього немає системного плану. Його ідеї непродумані. В Радуцького низький рівень розумінь та знань. Порівняти його освіту та розуміння щодо того, що має відбуватись в охороні здоров’я з Павлом Ковтонюком – як порівняти день та ніч.
Є багато речей, яких йому бракує. І це проблема. Він навіть не зробив “домашнє завдання”. Спілкуємось з президентом, він каже: “Треба зробити аудит всіх лікарень”. Ми вже два роки це робимо зі Світовим банком та Deloitte. І державна страховка теж вже існує.
Не говори як не знаєш, що відбувається. Або прочитай щось. “Зробімо страхову медицину в Україні” – це не план. Страхова медицина є в Україні, НСЗУ – це страховка, яка оплачує послуги з держбюджету.
Кажуть – “приватна страховка”. Ок. Але хто буде платити? Самі люди? А з ким вони будуть працювати? Наші лікарні не є автономізовані, вони не можуть брати гроші від них. Ми це дивились системно ще у 2014-2015 роках. Наразі неможливо в Україні це зробити”, – каже Уляна Супрун.

Уляна переконана, що правильний шлях у реформуванні медицини – той, яким Україна уже пішла, і це підтверджують ВООЗ, Міжнародний банк, світові й українські експерти.

“Що Україна може надавати доступ до медичних послуг всім громадянам, а з часом можна додавати приватну страховку чи солідарну. Коли ми будемо більш економічно спроможні й система дозволятиме, тоді можна буде говорити про приватну страховку”, – сказала Уляна Супрун.

Уляна також сказала, що їй кожного дня страшно, що далі буде з українською медициною, але вона довіряє професійним держслужбовцям, що в МОЗ залишилися.

Уляна Супрун очолювала МОЗ як в.о. міністра 1 серпня 2016 — 29 серпня 2019 року. Вона – колишня громадянка США, волонтерка, засновниця ГО “Захист патріотів”.

Зоряна Скалецька, у першому шлюбі Черненко — українська правниця у галузі медичного права, доктор права, доцент, міністр охорони здоров’я України з 29 серпня 2019 року. Вона обіймала посаду голови правління ВГО “Українська медико-правова асоціація”, члена правління ВГО “Українська ліга сприяння розвитку паліативної та хоспісної допомоги”, була директором ГО “Форум здоров’я” та членом Всесвітньої асоціації медичного права.

11 вересня 2019 року Кабінет Міністрів України призначив заступників у низку міністерств. Зокрема в Міністерство охорони здоров’я призначені: Семиволос Андрій Володимирович — перший заступник міністра;
Загрійчук Михайло Степанович — заступник міністра; Качурець Младена Ігорівна — заступник міністра; Сімоненко Олена Анатоліївна — заступник міністра з питань європейської інтеграції.

Раніше міністр Скалецька представила колективу міністерства своїх радників: це були Ольга Голубовська, Олександр Чумак, політтехнолог Дмитро Раімов, Михайло Загрійчук, Андрій Гук, Андрій Семиволос, Олена Сімоненко.

Читайте також:
“Технічна заміна”: Кабмін звільнив Супрун з посади першого заступника міністра

#ДякуюУляна: біля МОЗ влаштували акцію подяки Супрун

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.