“Україна проти Росії” в ЄСПЛ: у соцмережах запустили флешмоб на підтримку української делегації

 

ЄСПЛ – слухання Україна проти Росії. Фото: Спілка мертвих юристів

Європейський суд з прав людини проведе слухання у міждержавній справі “Україна проти Росії” щодо обвинувачення російської сторони у порушенні Європейської конвенції прав людини в окупованому Криму.

Як повідомляє “Новинарня“, слухання пройдуть у середу, 11 вересня, в Страсбурзі. Україна внесла цей позов проти РФ 13 березня 2014 року.

“Уряд України заявляє, що Російська Федерація здійснює контроль над Автономною Республікою Крим, невід’ємною частиною України, із 27 лютого 2014 року. Юрисдикція над ситуацією призвела до чисельних порушень Конвенції”, – йдеться щодо порушеної справи України проти РФ.

Серед конкретних порушень Україна вказує на убивство з боку Росії українських військовослужбовців, правоохоронців та цивільних осіб. Також йдеться про випадки застосування тортур, неналежного поводження, протиправного утримання РФ українських громадян.

Позицію РФ представляє заступник міністра юстиції РФ Міхаїл Гальперін. Загалом російська делегація складається з 14 юристів, українська – з чотирьох.

Україну представлятиме заступник міністра юстиції Іван Ліщина.

Напередодні він зламав палець на нозі, тому буде виступати з доповіддю в одному черевику.

“А знаєте, в чому зиск, якщо ламаєш пальця на нозі напередодні засідання Великої Палати в міждержі по Криму? А в тому, що треба брати тільки один парадний туфель, а він займає рівно в два рази менше місця в валізі ніж два”, – іронізує Ліщина.

Користувачі Facebook запустили флешмоб в його підтримку.

Так, адвокат Євгенія Закревська публікує фото в одному туфлі – каже, “в знак солідарності” з українською командою в ЄСПЛ.

Офіцер 128-ї бригади ЗСУ Наталія Мещерякова опублікувала фото в одному берці.

“Тримаю кулаки і на знак солідарності – фото в одному берці”, – написала військовослужбовець.

Нині ЄСПЛ розглядає п’ять міждержавних справ України проти Росії після початку російської збройної агресії. Окрім цього, зареєстровано близько 4 тис. персональних справ, пов’язаних із подіями у Криму та у Східній Україні.

Як інформувала “Новинарня“, у ЛДНР штампують псевдопозови в ЄСПЛ проти України. ГПУ повідомила “правозахисникам”-окупантам про підозру.

Читайте також:
“Він вам не Дімон”. ЄСПЛ оштрафував Росію на 15 тис. євро

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна