Зеленський хоче розпустити Центрвиборчком

 

Президент України Володимир Зеленський просить Верховну Раду розпустити Центральну виборчу комісію.

Як повідомляє “Новинарня“, про це йдеться в поданні Зеленського до ВР,  яке у вівторок, 10 вересня, передали профільному комітету.

В поданні президент вказує, що Комісія “неодноразово проявляла недостатню виваженість або навіть політичну упередженість”. Як доказ, він наводить рішення ЦВК про відмову в реєстрації 28 кандидатів у народні депутати.

Зокрема Зеленський згадує позицію ЦВК щодо 169 округу у Харкові, де Комісія не реєструвала кандидатом “слугу народа” Олександра Куницького, який пізніше переміг у Олександра Грановського.

Читайте також:
Кандидат від “Слуги народу” Куницький визнав, що має громадянство Ізраїлю

Також причиною для розпуску вказується позиція ЦВК щодо округу 198, де суд скасував реєстрацію ЦВК народним депутатом самовисуванця Сергія Рудика.

“Крім того, надзвичайно дивними та непослідовними є дії Центральної виборчої комісії стосовно встановлення результатів виборів народних депутатів України в одномандатному виборчому окрузі №198. Станом на день внесення цього подання результати виборів у одномандатному окрузі №198 Центральною виборчою комісією не встановленні”, – йдеться у документі.

Відзначимо, що стаття 31 Закону України “Про ЦВК” передбачає, що повноваження всього складу Комісії можуть бути достроково припинені Верховною Радою за “вмотивованим поданням президента”.

Рішення про дострокове припинення повноважень шляхом звільнення з посади всього складу Комісії приймається Верховною Радою України не менш як двома третинами від її конституційного складу.

Документ підписаний Зеленським 9 вересня. 10 вересня він надійшов до Верховної Ради.

Як інформувала “Новинарня“, Верховна Рада призначила нинішній склад Центральної виборчої комісії 20 вересня 2018 року.
До складу ЦВК, який розширили до 17 учасників, увійшли Тетяна Сліпачук (очолила Центрвиборчком), Наталія Бернацька (стала секретарем), Євген Радченко, Алла Басалаєва, Михайло Бербенський, Андрій Євстігнєєв, Ірина Єфремова, Ольга Желтова, Олег Конопольський, Світлана Кустова, Ольга Лотюк, Віталій Плукарь, Леонтій Шепілов і Тетяна Юзькова.

Читайте також:
ЦВК визнала останнього переможця виборів: люстрований Приходько замість “людини Медведчука”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна