МЗС РФ похвалило Зеленського за обмін полоненими, закликавши до замирення з Кремлем і ОРДЛО

 

Міністерство закордонних справ РФ у зв’язку з проведенням обміну утримуваними особами між Україною і Росією 7 вересня заявило, що ця подія дає “позитивний сигнал” для подальших відносин і реалізації Мінських угод.

“Розглядаємо узгоджене взаємне звільнення осіб, які утримуваних на території Росії й України як позитивний сигнал, за яким мають іти інші важливі кроки з виведення з глухого кута нинішньої ситуації в російсько-українських відносинах і реалізації Мінських угод. Це стало можливим завдяки виконанню домовленостей, досягнутих особисто президентами Росії та України. На відміну від своїх попередників, нова адміністрація В. Зеленського продемонструвала здоровий підхід і готовність до компромісів“, – йдеться в повідомленні МЗС РФ.

Російське зовнішньополітичне відомство у заяві сподівається на “позитивне тло” для роботи в рамках ТКГ і зустрічей “нормандського формату”.

“Людське життя має залишатися абсолютною цінністю, а не бути предметом політичних ігор. Неприпустимо, щоб прості люди, громадяни України, які опинилися волею долі в епіцентрі внутрішньо українського конфлікту, залишалися заручниками амбіцій політичних еліт”, – зазначено в заяві МЗС Росії, хоча абсолютна більшість ув’язнених мають відношення до конфлікту саме РФ з Україною.

“Для успішного розв’язання комплексних проблем, що накопичилися на Південному Сході України, місцевим жителям потрібно, перш за все, відчути зміну ставлення до себе з боку Києва, яке б, в першу чергу, виражалося в припиненні обстрілів, скасування торгово-економічної й транспортної блокади, відновлення соціальних виплат і пенсій”, – веде далі Москва, коментуючи, нагадаємо, “взаємне звільненням осіб, утримуваних на території Росії і України”.

Російське МЗС особливо наголошує на тому, що ключову роль в “нормалізації ситуації” в Україні має зіграти нова українська влада.

“Очевидно, що звичка звинувачувати Росію у всіх бідах України повинна залишитися в минулому… Сподіваємося, що узгоджене взаємне звільнення осіб послужить консолідації всіх здорових політичних сил в Україні навколо ідеї якнайшвидшого завершення кровопролитного конфлікту і нормалізації добросусідських відносин з Росією“, – вказано у повідомленні.

Як інформувала “Новинарня“, 7 вересня відбувся обмін утримуваними особами між Україною і Росією у форматі “35 на 35”.
В Україну повернулися 24 військовополонені моряки, а також 11 цивільних осіб – Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Роман Сущенко, Євген Панов, Микола Карпюк, Станіслав Клих, Павло Гриб, Олексій Сизонович, Володимир Балух, Артур Панов, Едем Бекіров.
На вимогу Кремля Київ у числі 35-ти віддав низку громадян України.

Нагадаємо, після обміну президент України Зеленський провів нові переговори з Путіним.

Читайте також:
Трамп про обмін ув’язненими з РФ: Можливо, перший величезний крок до миру

Обмін в’язнями України з РФ: реакція Європи і наміри особисто нагородити Сенцова

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна