“Як при Януковичу: заміна голови КМДА може бути не лише узурпацією влади, а й запобіжником Зеленського від нового Майдану”

 

Дмитро Лиховій
журналіст, головний редактор “Новинарні

“Товаріщ Сталін, ви большой учоний…” (FB)

Отже, Кабмін Зеленського проголосував за звільнення Кличка з посади голови Київської міської держадміністрації.
Типу, мають право призначити свого голову КМДА (імовірно, Олександра Ткаченка від Коломойського) при “британській королеві” Кличку. Принаймні так вважають “у Богдана”.

Що варто сказати з цього приводу? Що аж так класти болт на Конституцію не наважувався навіть президент Кучма, лише – Янукович у 2010 році, коли так само захоплював владу всупереч нормам Конституції.

Авжеж, ще з кінця 90-х років існують різні думки про те, чи має обраний киянами міський голова бути одночасно головою виконавчого органу (КМДА).

Але Конституційний Суд України ще у 2003 році – при Кучмі – своїм рішенням дав роз’яснення, що Київський міський голова, обраний громадою, має бути призначений і головою Київської міської державної адміністрації, фактично – “ex officio”, за Конституцією.

Так КС тоді обламав прагнення Медведчука підім’яти під себе владу в столиці.

Бо мати претензії на владу в столиці і виграти вибори мера Києва – це дві великі різниці.

За те саме відокремлення посад ще при президентові Ющенку переживав мер Леонід Черновецький. Щоб себе убезпечити, він вішав табличку на фасаді, що КМДА – це і є виконавчий орган Київради.

І президент Янукович не одразу наважився розмежувати ці повноваження своїм рішенням. Спершу він підвісив Льоню-Космоса на гачок компромату, змусив чи то “уйті в астрал”, чи то втекти за кордон, фактично – відмовитися від посади обраного мера.

Але коли в листопаді 2010 року Янукович видав указ про призначення головою КМДА “гауляйтера” Олександра Попова – демократи так само говорили про порушення Конституції, порушення рішення КС і незаконне захоплення влади в столиці.

Як діяв “гауляйтер” під час Майдану – ми знаємо. Для цього він, власне, і був призначений.

І ось тепер ми заново переживаємо 2010 рік. Зокрема й у наступі на місцеве самоврядування в Києві.

Рішення щодо заміни Кличка може бути ще одним запобіжником команди Зеленського від нового Майдану в Києві – так само, як і призначення Авакова “проти путчу”.

Коток Зеленського-“95-го кварталу”-Богдана-Коломойського чавить Конституцію, порушує чинні норми й правила, вносить до Конституції свої зміни, бо це, бачте, передбачено програмою Зе.

Це називається узурпація влади.

Нацгвардія, НАБУ, ДБР, КМДА… А чи не уху їли ви, чуваки, хай навіть із деякими симпатичними призначенцями й ініціативами в уряді (але це ще не точно)?

Узурпації влади слід дати відсіч.

Читайте також:
“За корупцію та групи впливу”: Гончарук прокоментував звільнення Кличка

Богдан назвав двох осіб, з якими я маю погоджувати всі рішення, – Кличко

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна