Процес обміну полоненими між Україною і Росією триває, – ОП

оновлюється

У п’ятницю, 30 серпня, почався обмін військовополоненими та утримуваними особами між Україною і Росією.

Про це на своїй сторінці у Twitter повідомив колишній депутат Держдуми РФ Ілля Пономарьов.

“Сьогодні буде обмін полоненими. Тримаємо кулаки! – feeling happy”, – написав він, уточнивши в Facebook, що обмін відбудеться вночі.

У свою чергу новообраний генеральний прокурор Руслан Рябошапка після другої години ночі у Facebook поширив допис маловідомої блогерки про те, що додому летять військовополонені моряки, Олег Сенцов, Микола Карпюк, Павло Гриб, Володимир Балух.

Імовірно, обміняти мають не лише їх.

Близько 8:00 речниця СБУ Олена Гітлянська закликала українських журналістів “набратися терпіння”.

“Шановні журналісти, складний процес переговорів щодо обміну заручників триває. Наберіться терпіння, сподіваюсь, не на довго. Не розповсюджуйте не перевірену інформацію. Тримаємо кулаки!”, – написала речниця української спецслужби.

Близько 8:30 в офісі президента теж сказали, що обмін триває, а зливу новин в українському медіапросторі назвали “інформаційним хаосом”.

“Вже не вперше ми бачимо інформаційний хаос, спричинений посиланням на непідтверджену інформацію та численні “джерела”. Ми закликаємо розуміти наслідки дезінформації: це гра з емоціями суспільства. Коли взаємне звільнення утримуваних осіб завершиться, офіс президента повідомить про це на офіційних каналах”, — зазначили у Володимира Зеленського.

Разом з тим, видання “Крим.Реалії” з посиланням на рідних одного з моряків інформує, що полонених вже доставили до Києва в рамках українсько-російського обміну.

За їх інформацією, родичів поставили до відома, що “моряки вже в Україні”, однак не уточнили, де саме.

“Ми отримали таку інформацію і терміново виїхали в Київ”, – розповів співрозмовник журналістів, зазначивши при цьому, що “зустріч в аеропорту не планується”.

Крім того, утримувані в Україні громадяни Росії, які готуються до обміну, станом на ранок 30 серпня залишаються в СІЗО. Про це повідомляє російська державна інформагенція ТАСС із посиланням на адвоката росіян Валентина Рибіна.

“Мені поки не відомо, що вони сьогодні взагалі рухаються на обмін”, – сказав захисник.

За словами Рибіна, обмін, імовірно, відбудеться у вівторок, 3 вересня. Раніше адвокат заявляв, що з українського боку участь в обміні можуть взяти 12 громадян Російської Федерації.

До таких російська сторона зараховує кримчан Максима Одинцова і Олександра Баранова. Україна вважає їх своїми громадянами, військовослужбовцями, які зрадили присязі в 2014 році під час окупації півострова. Серед можливих учасників обміну юрист назвав також Євгена Мефьодова, Ігоря Кімаковського і Руслана Беджиєва.

Напередодні генпрокурор Юрій Луценко розповідав про підготовку обміну у форматі “35 на 35”.

Про те, що незаконно утримувані в РФ українські громадяни повернуться в Україну 30 або 31 серпня, повідомив заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Ахтем Чийгоз.

“За моєю інформацією, у п’ятницю вони усі повинні прибути. Але це все не точно. Скоріше за все завтра (у п’ятницю), можливо — післязавтра. З російської сторони все зрозуміло — це питання поставлено “на рейки”, — розповів Чийгоз журналістам.

Він також підтвердив інформацію про те, що режисер Олег Сенцов перевезений із Лабитнангі до Москви. Також із місць відбуття незаконного покарання в “Лефортово” повернули Романа Сущенка.

У свою чергу Україна звільнила з-під варти пропагандиста Кирила Вишинського, російських клієнтів адвоката Валентина Рибіна та ін.

29 серпня відбулася телефонна розмова канцлера ФРН Ангели Меркель із президентом Росії Володимиром Путіним, у якій могло йтися про обмін полоненими з Україною.

Читайте також:
“Дайте мені виконати свою роботу”: Зеленський каже про обмін політв’язнів у найближчі дні

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.