ЄСПЛ у вересні розгляне позов України проти РФ щодо Криму

 

Європейський суд з прав людини у вересні розгляне міждержавну справу за позовом України проти Росії від 13 березня 2014 року щодо порушення російською стороною прав людини на території анексованої АР Крим.

У пресслужбі ЄСПЛ зазначили, що слухання Велика палата проведе зранку 11 вересня, передає “Укрінформ”.

“Український уряд стверджує, що Російська Федерація з 27 лютого 2014 року здійснює ефективний контроль над АР Крим, що є невід’ємною частиною України, та юрисдикція над ситуацією призвела до численних порушень Конвенції (Європейської конвенції прав людини, – “Н”)”, – заявили у ЄСПЛ.

Серед порушень статей Європейської конвенції заявник вказує на випадки убивств українського військовослужбовця, офіцерів правоохоронних органів та цивільних осіб, що пов’язується з РФ.

Окрім цього, йдеться про випадки застосування тортур та свавільного позбавлення свободи цивільних осіб та українських військовослужбовців.

Українська сторона також вказує на протиправне автоматичне надання українським жителям Криму російського громадянства.

Україна надала ЄСПЛ докази щодо залякування у Криму журналістів, застосування насильства, залякування українських священнослужителів, а також кримських татар.

Нагадаємо, на сьогодні у провадженні Європейського суду з прав людини знаходиться п’ять справ України проти Росії. Також на розгляді ЄСПЛ перебуває понад 4 тисячі індивідуальних позовів громадян, які стосуються подій у Криму, східній Україні та на Донбасі.

Читайте також:
Ратифікація Римського статуту надасть Україні більше прав, – Печончик

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна