Скандал із сенсорною кнопкою: Стефанчук допускає “дідівський спосіб” голосування в новій ВР

 

Представник президента в Верховній Раді Руслан Стефанчук вважає підозрілим намагання старого керівництва парламенту запровадити сенсорну кнопку для голосування народних депутатів та додав, що якщо слідчі дії завадять депутатам 29 серпня скористатися системою “Рада”, то вони голосуватимуть руками.

Як повідомляє “Новинарня“, про це Стефанчук заявив у вівторок, 27 серпня, під час брифінгу.

“Єдиний інтерес, який переслідуємо ми, щоб перше засідання Верховної Ради відбулося відповідно до того, щоб волевиявлення депутатів технічно і юридично були співмірні. Тому для нас теж незрозумілі і неприємні маніпуляції, які проводяться сьогодні на технічному рівні. Ми їх не розуміємо. Звичайно, якщо щось станеться, ми перейдемо до дідівського способу голосування руками. Ми для цього і створюємо лічильну комісію”, – сказав Стефанчук.

Він додав, що у перший день роботи Верховної Ради від президента буде направлено зміни до Конституції, які буде передано до Конституційного Суду. Вони стосуватимуться кнопкодавства. Відповідні зміни будуть внесені до Конституції України як безумовна підстава втрати депутатського мандату.

“Таким чином ми забезпечимо юридичну сторону. Але крім юридичної сторони для нас дуже важлива технічна сторона цього питання.Коли на порозі стоїть ХХІ сторіччя і в кожному, навіть маленькому телефоні, є можливість персоніфікації чи за Face ID, чи print-finger’ом, чи за будь-яким іншим підходом – а Верховна Рада України працює на апаратурі – я вже давно таких не бачив великих моніторів із дискетами якимись і програмне забезпечення 2002 року! Сьогодні ми спеціально з Дмитро Разумковим зранку піднялися, подивилися, як воно функціонує, як функціонує голосування, чи не буде збоїв… Ми не є фахівцями у технічній сфері, але ми подивилися на цю систему – і однозначно: цей підхід треба міняти”, – заявив Стефанчук.

Щодо запровадження сенсорної кнопки, Стефанчук вважає, що така кнопка повинна мати технічну та юридичну гарантії, і це повинно бути прописаним у процедурі регламенту Верховної Ради.

“Коли ми побачимо відповідність цих двох вимог – ми тільки за. Станом на сьогодні немає ні першого, ні другого. Тому у нас виникає сумнів щодо доцільності й можливості і доброї волі на введення цього. Якби була добра воля, це можна було б апробувати, сертифікувати у Верховній Раді попереднього скликання. Поки це вводиться нахрапом, без технічного і юридичного обґрунтування, у нас, як у партії більшості, викликають підозри щодо бажання вдосконалювати на базі техніки 2002 року майбутнє голосування для Верховної Ради”, – резюмував Стефанчук.

Він також додав, що партія підтримує впровадження сенсорної кнопки, “але це не ідентифікація особистості, а реакція на тепло”.

Як інформувала “Новинарня“, сьогодні на брифінгу спікер ВР Андрій Парубій заявив, що комп’ютерний центр Верховної Ради взяли під контроль співробітники СБУ й ДБР. Таким чином силовики заблокували тестування та впровадження сенсорної клавіші для голосування у Верховній Раді України.

Читайте також:
Данилюк анонсував створення нового аналітичного органу з “креативною назвою”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна