Чому США хочуть зірвати продаж “Мотор Січі” китайцям

 

Юрій Бутусов
журналіст, головний редактор сайту “Цензор”

(FB)

Помічник президента США з національної безпеки Джон Болтон прибуває до Києва, щоб зірвати продаж одного з провідних у світі підприємств з виробництва вертолітних двигунів “Мотор Січ” китайським компаніям Skyrizon і Xinwei Group – повідомила американська The Wall Street Journal з посиланням на джерела в адміністрації президента США.

Власник “Мотор Січі” В’ячеслав Богуслаєв продав контрольний пакет акцій підприємства китайцям ще 2015 року, тоді виник великий скандал, адже у держави 25% акцій “Мотор Січі”. Американці теж висловили свою стурбованість, угоду в інтересах нацбезпеки намагався зірвати президент Петро Порошенко, але угода була законною, і тоді влада заблокувала її оформлення в ручному режимі — через Антимонопольний комітет.

І ось після президентських виборів Богуслаєв та китайці збираються завершити оформлення угоди.

Чому це так турбує американців?

Китай вступив у гонку озброєнь зі США, і є головним опонентом Америки на геополітичному рівні.

Китайці виробляють майже повний спектр найсучасніших озброєнь. Але однією з найскладніших і не освоєних китайцями повною мірою технологій є виробництво двигунів. А двигун — це основа будь-якої бойової платформи, найскладніший і найважливіший елемент.

Китайці активно переманюють українських вчених у всіх оборонних сферах, всіх, хто почав кар’єру в СРСР, десятки фахівців української оборонної промисловості їздять до Китаю, живуть там і працюють, зміцнюють китайську військову міць. Але у китайців немає технологічного циклу — всього комплексу технологій, всього оснащення для масового виробництва.

Купівля українського заводу дозволить Китаю здійснити величезний технологічний стрибок у вертолітобудуванні і, з часом, вирватися в лідери у світовому вертолітобудуванні. Планер вони робити вміють, але тільки двигун створює справжню бойову платформу.

Моя думка — схвалювати продаж “Мотор Січі” без проведення переговорів з Богуслаєвим не можна. Завод після викачування технологій напевно буде знищений, китайці скуповують технології, їм не потрібні робочі місця в Україні. Треба захистити підприємство, зберегти виробництво в Україні. Без забезпечення цих умов, Антимонопольний комітет повинен відмовити в оформленні угоди.

Разом з тим, наші партнери зі США повинні допомогти заводу із завантаженням замовленнями. Американці контролюють багато ринків озброєнь. Відносини повинні бути взаємовигідними. Будь-які заборони треба компенсувати.

“Мотор Січ” має величезні перспективи розвитку, в цьому плані держава повинна вибудувати стратегію завантаження підприємства замовленнями. Богуслаєв зумів зберегти наукові кадри.

“Мотор Січ” — єдине українське підприємство, яке експортує високотехнологічні двигуни… в Ізраїль! Так, для ізраїльських ударних безпілотників. Але не для українських, на жаль.

У планах — виробництво власних вертолітних лопатей і навіть власних гелікоптерів. Але необхідне Держзамовлення хоча б для малосерійного виробництва.

Усі ці перспективи можливі, тільки тому, що в Україні розташоване виробництво і розробка двигунів.

Стратегія розвитку “Мотор Січі” повинна вирішуватися на рівні керівництва РНБО і президента України.

Читайте також:
“Мотор Січ” прокоментував інформацію про купівлю заводу Китаєм

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна