“Агресор уже в столиці”. Чи багато українців приміряли на себе реалії Празької весни? – Гайдукевич

 

Віталій Гайдукевич
журналіст, ведучий “5-го каналу”, координатор групи “Нове військо”

(FB)

Друга година ночі. 21 серпня. 2020. Транспортний “Ан” дає сигнал біди і просить аварійної посадки в Жулянах. Після приземлення борт випльовує на “злітку” спецпризначенців. Вони беруть під контроль вежу диспетчерів. Специ і найманці за підтримки заздалегідь підготовлених у Києві диверсійних груп захоплюють по дорозі командування НГУ, а через годину, після нетривалого бою, весь комплекс будівель на Повітрофлотському, 6.

Тим часом “Жуляни” приймають ще кілька цивільних “боїнгів” і “аеробусів”, які йшли з боку Білорусі. На облавку – зброя, оснащення, готові до бою групи. Українська ППО дезорієнтована. Командувач Повітряних сил намагається додзвонитися до головкома і до Банкової. Телефони не відповідають.

О 4:30 урядовий квартал заблокували люди без розпізнавальних знаків.

“Влтава-666” – сигнал початку інтервенції в незалежну державу – Кремль дав не вагаючись. Він прозвучав 20 серпня о 22:15. Іншого року.

У 1968 році Чехословаччина не очікувала, що непокора Москві викличе збройний напад. Сили вторгнення – 250 тис. осіб на початку і до 500 тис. в розвитку. 2000 танків. 800 літаків.

На ранок не всі мешканці Праги зрозуміли, що відбулося. В Києві теж би не усі зрозуміли. Звісно, Україна не Чехословаччина, але…

Який мізер українців приміряв на себе реальність “Празької весни” або придушення Будапешта?

Просто уявити – прокинувся, а телебачення не працює, провайдери – криво-косо; як зловиш інет – там чи жарт, чи паніка. Виїхав на роботу, а на столичних мостах – російська техніка. З обривків мобільного зв’язку можна зрозуміти, що Харків в оточенні, в Запоріжжі вуличні бої, 72-га бригада контролює Білу Церкву, із заходу на столицю прориваються частини 95-ї і 30-ї… Кордон на захід закритий.

Кому тоді будуть цікаві зойки “так ми ж хотіли по стандартах ВВС!”, “Так ми ж проти корупції і бариг…”, “Так а що тепер?”. Як швидко до комендатур прибіжать колаборанти? Куди ховатимуть очі “білі пальтішки”?

Подивіться на Прагу. Просто уявіть – це Київ. Це ж не фантазії…

Читайте також:
У Празі назвали міст на честь українського дисидента Василя Макуха. ФОТО

“1147 – 988 = 159”. Якою була Русь-Україна, поки на Москві ще кумкали жаби, – Гайдукевич

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна