У Празі назвали міст на честь українського дисидента Василя Макуха. ФОТО

 

У столиці Чехії, Празі, міська рада ухвалила рішення назвати новий пішохідний міст через річку Ботіч у районі Вршовіце на честь українського дисидента, учасника руху опору в СРСР Василя Макуха.
Як передає “Новинарня“, про це повідомив посол України в Чехії Євген Перебийніс.

“Зусилля посольства та української громади в Чехії дали результат. Міська рада Праги схвалила рішення назвати новий пішохідний міст через річку Ботіч, яка є притокою Влтави, у Празькому районі Вршовіце на честь українського дисидента та борця за свободу Василя Макуха”, – написав посол у “Фейсбуці”.

Він нагадав, що 5 листопада 1968 року Василь Макух здійснив акт самоспалення на Хрещатику в Києві на знак протесту проти окупації Чехословаччини радянськими військами.

40-річний Василь Макух – колишній воїн УПА, який карався за це в радянських таборах – вибіг на Хрещатик із під’їзду будинку №27, охоплений вогнем із криком “Геть окупантів!”, “Хай живе вільна Україна!”
Він помер від опіків 10 листопада.

Посол зазначив, що символічно, що Прага прийняла це рішення в рік 50-х роковин Празької весни та трагічних подій серпня 1968 року, коли країну окупували радянські війська.

Також символічно, що прямо від цього мосту бере свій початок вулиця Українська у Празі.

На ФБ-сторінці району Прага-10 в дописі 15 травня сказано, що пішохідний місток було відкрито в грудні 2017 року, і досі він не мав назви.

“Віднині чимдалі більше чехів, почувши, що проходять мостом Василя Макуха, дізнаються про цього українського героя, який пожертвував своїм життям заради їхньої свободи.
Дякую всім, хто доклав зусиль заради того, щоб це рішення стало реальністю”, – додав Євген Перебийніс.

Читайте також:
У Києві може з’явитися вулиця Любомира Гузара.
Обговорюють ще шість перейменувань

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна