“Вибір”: фільм про адмірала Жибарєва, який перейшов на бік України

Із 22 серпня по 4 вересня в київському кінотеатрі “Жовтень” демонструватимуть документальний фільм “Вибір”, заснований на реальних подіях.

Як повідомляє “Армія Inform”, стрічка розповідає про контр-адмірала Миколу Жибарєва, який у липні 1992 року очолив корабельний демарш і вивів сторожовий корабель СКР-112 з Криму до Одеси. Цим він спричинив вирішення питання розподілу Чорноморського флоту після розпаду СРСР з урахуванням інтересів України.

Тоді ще капітан 2-го рангу, 21 липня 1992 року уродженець Києва, начальник штабу 17-ї бригади протичовнових кораблів ЧС Микола Жибарєв здійснив перехід СКР-112 із Севастополя до Одеси.

СКР-112. Архівне фото

Микола Євгенович піднявся на палубу катера і прийняв управління на себе. СКР-112 підняв український прапор і вирушив з Кримської військово-морської бази (Новоозерне) у бік Одеси — з наміром ввійти до складу Військово-Морських сил України. Спроби російського командування силами інших кораблів і авіації перешкодити діям СКР-112 були марними.

Так СКР-112 став першим кораблем ВМС України, а члени екіпажу на чолі з Жибарєвим і командиром корабля Сергієм Настенком були названі героями.

“Микола Жибарєв став прикладом честі та гідності для співвітчизників. Утім, не втримав у лавах своїх послідовників найріднішу людину – свого старшого сина. Ілля Жибарєв у 2014 році обрав сторону Росії, ставши державним зрадником і болем свого батька”, – розповідає “Армія Inform”.

Яким був шлях головного героя? Яку ціну йому довелося сплатити за любов до моря і вірність своїм принципам? Чого вартувало державі безвідповідальне керівництво? Чому Україна втратила Крим? Навіщо Ілля зробив свій вибір і як склалася його доля? Чи стане сил головному моряку країни пробачити найжорстокіший вчинок рідної людини? Що важливіше за навіть честь, гідність і вірність власним клятвам?
На ці питання відповідає фільм “Вибір”.

Стрічку знімали на кораблях “Гетьман Сагайдачний” і “Балаклава”, у смт Брошнів-Осада на нафтовидобувному майданчику, в київській квартирі 64-річного Жибарєва, у прикордонній частині берегової охорони міста Київ, в музеї Збройних сил України, в Одеській морській прикордонній службі та на узбережжі Чорного моря в селищі Санжейка.

Фільм створено продюсерським центром “Фор-Пост” за підтримки Міністерства культури України.

Режисер-постановник – Юлія Трибрат, сценарій – Лани Єрмакової та Федора Янька, оператор-постановник –Тетяна Дуднік. Генеральний продюсер фільму – Олександр Дріз.

Читайте також:
У мережі оприлюднили документальний фільм “Крим. Оточені зрадою”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна