Затримання заступника міністра Гримчака: нові фігуранти й подробиці справи

 

Стали відомі подробиці затримання заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Юрія Гримчака 14 січня.

Частину коштів із суми хабара передавали через довірену особу Гримчака – АТОвця Олексія Гетьмана. Про це повідомляє телеграм-канал The Newsroom.

“Гримчака його помічника затримано “на гарячому” під час отримання частини коштів. За офіційним релізом СБУ, йшлося про $480 тисяч, у внутрішніх міжвідомчих документах вказано суму в $50 тисяч. Передача коштів відбувалася, нібито, через довірену особу Гримчака, атошника Олексія Гетьмана, і надалі гроші мали бути поділені між ним, Гримчаком та ще одним помічником заступника міністра на ім’я Ігор Овдієнко. На даний момент підозри в цій справі ще нікому не вручено”, – йдеться в повідомленні The Newsroom.

Водночас, як стало відомо з повідомлення МінТОТ, помічник Гримчака Ігор Овдієнко не входить до штату Міністерства. Він – брат дружини затриманого, Юлії Гримчак.

За словами правоохоронців, гроші загальною сумою в 1,1 млн доларів Гримчак із помічниками вимагали за вплив на рішення судів та лобіювання інтересів забудовника перед чиновниками Мінкульту. Зокрема, в даному випадку йшлося про побудову “багатофункціонального комплексу громадського призначення” та кафе у Печерському районі на Набережному шосе (буферна зона Печерської лаври).

Адвокат Овдієнка й Гримчака Тетяна Матяш заявила, що правоохоронці не зафіксували факт передачі грошей самому Гримчаку.

“Там півмільйона – це були календарики”, – заявила адвокат, яку цитує “РБК-Україна“.

Вилучені кошти (тут радше 50 тисяч доларів, а не півмільйона). Фото, поширене НАБУ 14 серпня

Вона зазначила, що на даний момент не знає, де перебуває Гримчак.

В ефірі каналу “Еспресо ТВ” вдень 15 серпня Тетяна Матяш розповіла, що кримінальне провадження, за яким затримали Гримчака, було відкрите ще в лютому 2014 року за фактом нападу на активістку Майдану, журналістку Тетяну Чорновол. Його веде Управління спецрозслідувань Генпрокуратури.

Адвокат також розповіла, що тексту підозри наразі немає, а згадка в прессрелізах СБУ і НАБУ про ч. 4 ст. 190 ККУ мала б передбачати “шахрайство”, тоді як у відомствах заявляють про “хабар”.

Юрія Гримчака затримали в середу, 14 серпня, близько 21:40, коли він пішов до магазину на Подолі, передає “Радіо Свобода”.
Після цього правоохоронці провели обшук у квартирі Гримчака та допитали в управлінні спеціальних розслідувань ГПУ на вулиці Борисоглібській.

Фото: СБУ

Шуряка Гримчака, пенсіонера Ігоря Овдієнка затримали на проспекті Перемоги поблизу метро “Нивки”. Під час затримання йому стало зле – лікарі “швидкої” діагностували в нього високий тиск – 230/170. Адвокат Овдієнка заявляє, що в його підзахисного цукровий діабет та ІІ група інвалідності.

Саме в авто Range Rover, у якому перебував Овдієнко, правоохоронці знайшли 480 тис. доларів.

Це зафіксовано на відео:

Зазначається, що в кабінеті заступника міністра було виявлено інші докази злочину.

Канал “Еспресо” інформує, що 480 тис. доларів були другою частину мільйонного хабаря. Тоді як більшу частину Гримчак із помічниками отримали раніше і протягом місяця міняли на гривні в пунктах обміну валют. Правоохоронці контролювали і документували цей обмін.

Кримінальне провадження розслідує спільна слідча група у складі представників НАБУ, СБУ та УСР ГПУ.

Захист і дружина Гримчака наполягають на його невинуватості.

“Зробити з мого чоловіка злочинця не зможе ніхто”, – написала в соцмережі Юлія Гримчак.

Як інформувала “Новинарня“, ввечері 14 серпня СБУ й НАБУ заявили, що викрили та затримали заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Юрія Гримчака, а також його помічника Ігоря Овдієнка, на гарячому – при отриманні хабаря розміром 480 тисяч доларів.
Їм приписують здійснення впливу на прийняття рішень особами, уповноваженими на виконання функцій держави. За даними правоохоронців, за це від Гримчак з помічником вимагали від підприємця неправомірну вигоду в загальному розмірі 1,1 млн доларів США.

Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що йому соромно за свого колишнього помічника Гримчака, затриманого на хабарі.

Юрій Гримчак. Фото: RFE/RL

53-річний Юрій Гримчак — давній соратник Юрія Луценка (з часів Соціалістичної партії України), колишній помічник його як народного депутата, заступник по партії “Народна самооборона”.
Гримчак був народним депутатом 6-го скликання від “Нашої України – Народної самооборони”.
Заступник міністра ТОТ і ВПО з березня 2017 року.

Читайте також:
Гримчака затримали за хабарі для рішень судів і Мінкульту, – Луценко

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна