Верховний Суд визнав законним мораторій на російськомовну музику на Львівщині

 

Верховний Суд України задовольнив касаційну скаргу Львівської облради та визнав законним рішення облради про мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на Львівщині.

Постановою від 15 серпня 2019 року Верховний Суд визнав, що суди попередніх інстанцій допустили неправильне застосування норм матеріального права, задовольняючи позови щодо визнання протиправним та нечинним рішення Львівської обласної ради від 18 вересня 2018 року №745 «Про мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на території Львівської області».

Відтак Верховний Суд скасував рішення судів попередніх інстанцій у справі щодо російськомовного культурного продукту.

«Таким чином Верховний Суд України підтвердив законність рішення Львівської обласної ради щодо встановлення мораторію на території Львівської області на публічне використання російськомовного культурного продукту. Відтак рішення Львівської обласної ради є законним і чинним», – прокоментував начальник юридичного відділу Львівської облради Андрій Мельник.

«Верховний Суд України став на бік Львівської обласної ради та громади Львівщини – скасував рішення двох судів, які вважали, що рішення облради про мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на території області є незаконним, зокрема не відповідає гарантіям наданим Державою Україна», – зазначив голова ЛОР Олександр Ганущин, якого цитує “Захід.нет”.

Нагадаємо, у вересні 2018 року Львівська облрада прийняла рішення про мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на території Львівської області. Йдеться про відтворення будь-яких аудіовізуальних творів російської мовою у публічному просторі. У рішенні облради вказувалося, що мораторій діятиме «до моменту повного припинення окупації території України».

У січні 2019 року Львівський окружний адміністративний суд в особі судді Зіновія Гавдика скасував згадане рішення Львівської облради №745 від 18 вересня 2018 року як незаконне. З таким позовом до суду звернулись ГО «Всеукраїнський громадський рух «Український вибір – право народу», Сергій Іванов-Малявін та Роман Лихачов. У травні 2019 року Львівська облрада програла апеляцію на рішення суду першої інстанції. Восьмий апеляційний адміністративний суд підтвердив скасування мораторію на російськомовний культурний продукт на Львівщині. Львівська обласна рада подала касаційну скаргу на це рішення.

Подібні рішення наприкінці 2018 року ухвалювали облради Івано-Франківщини та Тернопільщини.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна