“Слуги народу” в Раді ліквідували окремий комітет з питань ветеранів

доповнено

У Верховній Раді України ІХ скликання не буде Комітету у справах ветеранів та осіб з інвалідністю.

Як повідомляє “Новинарня“, відповідне рішення ухвалили в четвер, 15 серпня, на засіданні підготовчої депутатської групи новообраного парламенту.

“Лише дев’ять майбутніх депутатів проголосували за збереження комітету з питань ветеранів. Це «Європейська солідарність», «Батьківщина», «Голос» і позафракційні. Жодного голосу [за збереження комітету] від «Слуги народу» і ОПЗЖ”, – написала у соцмережі народний депутат від “ЄС” Ірина Геращенко. 

За її словами, при цьому представники більшості вирішили зберегти Комітет ВР з питань молоді і спорту, який попередньо також планували розформувати.

Ініціатором ліквідації комітету стала партія “Слуга народу”.
На думку депутатки від “СН” Галини Третьякової, для захисту інтересів ветеранів “не потрібна бюрократія” з комітетами чи міністерствами, і державні кошти підуть на підтримку захисників України, а не на працевлаштування на державних посадах людей, “які не мають стосунку до АТО чи до фронту”.

“У нас не буде комітетів у справах пенсіонерів, у справах інвалідів, у справах ще когось. Проте ніхто не буде забутий чи обділений”, – заявила Третьякова.

ОНОВЛЕНО. На брифінгу після засідання підготовчої депутатської групи її керівник, лідер партії “Слуга народу” Дмитро Разумков заявив, що в новій об’єднуються деякі комітети, зокрема соціальної політики і “ветеранський”.

“Ми створюємо натомість Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів. Тобто, фактично таким чином, ми доповнюємо ті можливості, які станом на сьогодні є в цього комітету. Питання не в кількості комітетів чи посад, а в ефективності роботи цих комітетів”, – сказав Разумков.

Координатор підготовчої групи, обраний народний депутат від партії “Слуга народу” Руслан Стефанчук заявив, що у зв’язку з оптимізацією, скоротиться кількість комітетів, зміняться назви.

“Основні мотиви, які ми напрацьовували і з яких в принципі виходили, – це питання скорочення комітетів, які є, укрупнення їх, питання більш детального виписування предметів їх відання. Тому ми в першу чергу сконцентрувалися на кількості комітетів. Окрім цього, ми підкоригували суттєво назви комітетів у зв’язку з укрупненням… Ми пропонуємо скоротити кількість комітетів до 23. По суті, буде мінус п’ять комітетів у порівнянні з минулим скликанням”, – зазначив Стефанчук.

Він додав, що в минулому скликанні деякі комітети й міністерства були створені з міркувань політичної доцільності, щоб працевлаштувати потрібних людей.

Ірина Геращенко заявила, що 15 серпня ветерани й ветеранки з орбіти “ЄС” “прийшли до ВР зустрітися з новими депутатами і відстоювати комітет з питань ветеранів”.

З іншого боку, лідер “Слуги народу” Дмитро Разумков заявляв про свої зустрічі з іншими ветеранами, які критикували діяльність ветеранського комітету в Раді VIII скликання та називали його “неефективним”.

На думку міністра у справах ветеранів Ірини Фріз, яку вона озвучила напередодні, робота цілого міністерства у справах ветеранів “буде ампутованою без профільного комітету парламенту”.

“Міністерство у справах ветеранів – це важливий орган виконавчої гілки влади, який є лобістом, адвокатом і захисником інтересів ветеранів. І його робота без відповідного профільного комітету в законодавчій гілці влади буде ампутованою. Вона буде реальною, вона буде можливою, але не комплексною. Чому важливо поєднати і виконавчу, і законодавчу гілку влади? Тому що тоді ми отримаємо комплексні державні програми. Після скорочення комітету в справах ветеранів є загроза того, що може бути скорочене і міністерство”, – сказала міністр, яка пройшла до нової Ради за списком партії “Європейська солідарність”.

Нагадаємо, у старому парламенті Комітет у справах ветеранів та осіб з інвалідністю очолював Олександр Третьяков (Блок Порошенка). Він пролобіював створення окремого Міністерства у справах ветеранів.

Як інформувала “Новинарня“, “Слуга народу” визначила на керівництво Комітетом з питань нацбезпеки і оборони чоловіка однокласниці президента Зеленського, відмовивши генералу Михайлу Забродському з “ЄС”.

Читайте  також:
“Слуга народу” планує створити 22 комітети в Раді

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна