“Слуга народу” фактично ліквідовує Комітет з питань культури і духовності, – Княжицький

 

Микола Княжицький
народний депутат, голова Комітету Верховної Ради з питань культури і духовності

(FB)

Нова парламентська більшість, партія “Слуга народу” запропонувала своє бачення кількості і функцій комітетів Верховної Ради.

Є речі, з якими я категорично не погоджуюся.

Зокрема з фактичною ліквідацією Комітету з питань культури і духовності.

Я очікував схожих підходів, але сподівався, що,  коли на таке не наважився Янукович, Зеленський теж зупиниться. Марно. Функції комітету пропонується передати новоствореному Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики.

І разом з мовною політикою, законодавством у сфері культури, комітет, як вказано у пропозиціях, займатиметься зовнішнім туризмом, курортами, сімейно-шлюбними відносинами, демографічною політикою, спортом великих досягнень, використанням коштів, отриманих від лотерей та бетінгу на розвиток спорту і багато чим іншим.

Це важливі напрямки. Але очевидно, що поєднання таких сфер, як культура, релігія, духовна спадщина з медіаринком, туризмом, спортом свідчать про нерозуміння функцій парламенту і тих напрацювань, які вдалося реалізувати за останні п’ять років.

Діяльність комітетів не можна розглядати безвідносно до реалій.

В Україні, яка змагагається за місце в ЄС , обороняється у війні з Росією, змінює постколоніальне суспільство культура і духовна спадщина — основні сфери державної політики, роль яких постійно намагаються применшити вороги України.

Туризм — це важлива галузь економіки, яка очевидно повинна розвиватися. Саме економіки!

Спорт — частина освітньої сфери, пов’язана з охороною здоров’я і системою обороноздатності.

І навіть, якщо представників обраної влади цікавить ручне керування квотами, ліцензіями, медіа — це не привід знищувати і Комітет культури та духовності і Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики.

Закон про аудіовізуальні послуги відповідно до рекомендацій РЄ і ЄП і є реалізацією захисту свободи слова. Створення окремого комітету свободи слова з виключенням з його відання інформаційної політики — фейк та антиєвпейська показуха.

Як і об’єднання в одному комітеті захисту прав людини, національних меншин і досягнення миру на окупованих територіях.

Мир на окупованих територіях зруйнували не національні меншини, а Путін!!! І тому його забезпеченням має займатися комітет з питань оборони, інші комітети, які пов‘язані з реінтеграцією.

Права переміщених осіб — лише важлива, але невелика складова забезпечення реінтеграції!

Я переконаний, що нівелювання ролі комітетів з питань культури і духовності, свободи слова і інформаційної політики та прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин не можна допустити.

Прошу про підтримку відповідальних громадян і свідомих політиків.

Читайте також:
Для “Слуги народу” чоловік однокласниці Зеленського кращий голова оборонного комітету, ніж генерал Забродський

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна