Рік тому на заводі “Артем” відкрили виробництво дефіцитних 152-мм снарядів: замовлень досі немає

 

Рівно один рік тому, 9 серпня 2018 року, на заводі ДАХК “Артем” у Києві тодішній президент Петро Порошенко урочисто відкрив виробничу лінію з виготовлення артилерійських снарядів 152-мм калібру. Втім, протягом року завод не отримував замовлень, а останні боєприпаси випустили ще в серпні 2018-го і їх було лише 80 штук.

Як повідомляє “Новинарня“, про це розповіла президент державної холдингової компанії «Артем» Марина Грищенко в інтерв’ю журналістам “Радіо Свобода”.

Після низки вибухів на складах боєприпасів та бойових дій на Сході України, держава відчула дефіцит в артилерійських боєприпасах.

І хоча артилерійські обслуги гармат 152-го калібру в останні роки, як правило, або в зоні відведення озброєнь, або на навчаннях, та на початку бойових дій такі системи екстрено повертали до ладу, адже до війни їх масово скорочували.

Аби покрити дефіцит осколково-фугасних боєприпасів цього калібру, минулого літа на державному підприємстві «Артем», що входить до складу «Укроборонпрому», запустили лінію їхнього виробництва.

Тоді обіцяли, що на підприємстві зможуть виробляти до 14 тис дефіцитних боєприпасів калібру 152-мм. Але насправді останні боєприпаси випустили ще в серпні минулого року, і їх було лише 80, зауважують на «Артемі».

На підприємстві кажуть, що за рік там так і не отримали замовлення на виробництво боєприпасів.

«У листопаді випущений наказ міністра оборони на піддослідну експлуатацію. З цього моменту підприємство за власні кошти придбало матеріал, виготовило близько 600 корпусів, із яких 50 були направлені в Шостку на спорядження, інші зберігаються на підприємстві. У нас немає інформації, що вони відмовилися. Просто з нами не ведуться переговори щодо підписання контракту», – каже президент державної холдингової компанії «Артем» Марина Грищенко.

Вона додає: переговори припинилися у грудні 2018 року.

Журналісти намагалися знайти відповідь на запитання: чому ж устаткування простоює.

“Запуск лінії – це частина держпрограми створення виробництва боєприпасів і спецхімії. Устаткування, яке простоює рік, закупили за бюджетні гроші. У скільки це обійшлося, в Мінекономрозвитку України Донбас.Реалії не відповіли, пославшись на секретність. А в Міноборони свій аргумент: знайшли дешевші боєприпаси”, – йдеться у повідомленні “Радіо Свобода”.

Разом з тим, за словами генерального директора “Укроборонпрому” Павла Букіна, з Міністерством оборони тривають переговори щодо ціни боєприпасу.

“Міноборони порівнює його вартість з гіпотетичною можливістю альтернативної закупівлі. Кажу “гіпотетичної”, оскільки з 2015-го ні у кого закупити не вдалося. Всі країни-виробники нам відомі. Там є обмеження напівофіційні на поставку летального озброєння в Україну”, – розповів Букін в інтерв’ю виданню “Цензор”.

За словами гендиректора концерну, боєприпаси “можна купувати партизанськими стежками, але на особистих відносинах і довірі”. Але Букін наголошує: треба запускати в серію власне виробництво. Він додав, що оборонне відомство працює в цьому напрямку і з приватними компаніями.

Як інформувала “Новинарня“, у березні 2018 року компанія “Артем” успішно провела вогневі випробування артилерійських боєприпасів калібру 152 мм власного виробництва.

Читайте також:
На полігоні випробували нові 152-мм снаряди для “Гіацинтів”
і показали “Богдану”. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна