Суд зобов’язав перевірити заяви Медведчука і Бойка на сепаратизм

 

Шевченківський райсуд Києва призначив лінгвістичну експертизу заяв лідерів “Опозиційної платформи — за життя” Віктора Медведчука і Юрія Бойка на предмет сепаратизму.

Про це у вівторок, 6 серпня, повідомила LIGA.net.

Відповідне клопотання подала Служба безпеки України, суд задовольнив його 2 серпня. Провести експертизу має Київський науково-дослідний інститут судових експертиз.

Так, експерти повинні встановити, чи міститься в заявах Бойка і Медведчука публічні заклики до повалення конституційного ладу або захоплення влади в Україні, а також до неконституційної зміни кордонів країни.

Зазначимо, що з 2019-го СБУ розслідує справу щодо сепаратизму через пресконференцію Бойка та Медведчука у Санкт-Петербурзі, яка відбулась влітку 2018 року.

Як інформувала “Новинарня“, прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв 10 липня зустрівся в Москві з керівництвом української “Опозиційної платформи – За життя”, зокрема, кумом російського президента Віктором Медведчуком і його однопартійцями, назвавши це “відновленням діалогу”.

Також на початку червня Бойко та Медведчук зустрічалися з головою російської компанії “Газпром” Олексієм Міллером у Санкт-Петербурзі.

22 березня 2019 року Бойко та Медведчук їздили на “газові переговори”. 

Юрій Бойко під час розмови закликав повернути експорт українських товарів у РФ та “постачання газу в державу”. Медведчук розказував тоді очільникові уряду РФ Медведєву про “тарифний геноцид” в Україні та пропонує “шукати шляхи співпраці із Російською Федерацією”.

За підсумками того візиту Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження щодо Державіаслужби і Державної прикордонної служби через політ до Москви.

У Службі безпеки України пообіцяли, що в найкоротші терміни нададуть юридичну оцінку візиту Юрія Бойка та Віктора Медведчука в Москву та їхніх заяв під час розмови із прем’єр-міністром РФ Дмитром Медведєвим.

Читайте також:
Медведчук у Європарламенті зібрав проросійських посіпак на “круглий стіл”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.