Печерський суд присудив відшкодувати з держбюджету 7 млн грн на користь Портнова

 

Печерський районний суд Києва 2 серпня задовольнив позов колишнього радника Віктора Януковича Андрія Портнова про захист честі та гідності й постановив стягнути з державного бюджету майже 7 мільйонів гривень на його користь.

Про це виданню Слідство.інфо повідомила адвокатка й сестра Портнова Олена Ісаєвська.

Головував на засіданні суду скандальний суддя Сергій Вовк.

Портнов вимагав близько 7 мільйонів гривень відшкодування від Міністерства юстиції та Держказначейства за нібито завдану шкоду його репутації.

Адвокат Ісаєвська на суді заявила, що уряд Канади застосував санкції проти її підзахисного на підставі листа прокуратури від березня 2014 року, у якому “написали неправду” щодо причетності Портнова до порушень закону.

Як ідеться в позовній заяві, тодішні заступники генпрокурора та посол України в Канаді в листуванні з канадським урядом називали Портнова “підозрюваним”, через що він нібито потрапив до санкційного списку цієї країни. Сам Портнов стверджує, що на той час він не був підозрюваним у жодному провадженні.

Водночас Ісаєвська визнала, що Портнов справді був у статусі підозрюваного, “але недовго”.

Представники Міністерства юстиції, Державної казначейської служби, Генпрокуратури та МЗС назвали позовні вимоги безпідставними й просили відмовити в позові.

У своєму Telegram-каналі Портнов наголосив, що не збирається стягувати кошти з українського бюджету, а планує дочекатися, коли Держказначейство стягне гроші із заступниці генерального прокурора Анжели Стрижевської, чиновників МЗС і посла України в Канаді Андрія Шевченка.

Генпрокуратура та Мін’юст у червні двічі заявляли про відвід судді Вовка, який ухвалив рішення на користь Портнова, мотивуючи це можливою упередженістю та наявністю проти судді кримінального провадження, проте обидві заяви були відхилені.

Сергій Вовк відомий, серед іншого, як суддя, який у 2012 році засудив Юрія Луценка до чотирьох років ув’язнення через нібито незаконне святкування Дня міліції в палаці “Україна”. Згодом це рішення Європарламент назвав таким, що не відповідає міжнародним стандартам справедливого, прозорого та незалежного судового процесу.

Суддю Вовка намагалися притягнути до кримінальної відповідальності й позбавляли суддівської недоторканності. Зокрема, за версією прокуратури Києва, у 2015 році суддя незаконно позбавив громадянина права власності на майно. Тоді Сергія Вовка тимчасово відсторонили, однак у 2016 році він повернувся на роботу.

Читайте також:
Портнов на допиті в ГПУ говорив про “злочинне угруповання Парубія”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна