Дим від пожежі в Сибіру досяг США та Канади, – NASA

 

Дим від лісових пожеж у Сибіру, які охопили вже 3 мільйони гектарів, дістався Аляски й деяких районів західного узбережжя Канади.

Як повідомляє “Новинарня“, про поширення диму інформують у NASA з посиланням на дані супутників.

Фахівець з вивчення атмосфери Центру космічних польотів імені Годдарда Колін Сефтор зазначив, що дим дістався до канадського Ванкувера і американського Сіетла. Ще частина поширилася над східною частиною Тихого океану.

Водночас, як повідомлялося, у Росії влада називає пожежогасіння лісів у Сибіру «безглуздою і шкідливою» боротьбою і вважає це «звичайним природним явищем». Проте соцмережами ширяться сотні постів місцевих мешканців про те, що їм нема чим дихати, а дим і смог дістаються населених пунктів.

 Як інформувала “Новинарня“, дим від пожежі сягнув Монголії, а влада Росії запровадила режим надзвичайного стану в Красноярському краї й Іркутській області, а також частково в Бурятії через лісові пожежі, що охопили понад 3 млн га тайги.

Рятувальники зафіксували близько 500 осередків загорянь, їхня площа продовжує збільшуватися.

Раніше у МНС РФ запевняли, що велика частина цих пожеж не загрожує населеним пунктам. “Потрібно зазначити, що загрози населеним пунктам і об’єктам економіки нині немає”, — заявив у вівторок, 30 липня, перший заступник голови МНС Олександр Чупріян.

Причиною лісових пожеж стали сухі грози, вітряна погода і 30-градусна спека.

Як зазначають у Федеральному агентстві лісового господарства, лісопожежна обстановка в регіонах ускладнена дією великих лісових пожеж на важкодоступних і віддалених територіях Крайньої Півночі та в районах, прирівняних до Крайній Півночі.

За словами керівника протипожежної програми “Грінпіс Росії” Григорія Куксіна, ситуацію загострило те, що спочатку вирішили не гасити пожежі, поки вони маленькі.

“Такий порядок діє з 2015 року. Тоді формально узаконили практику, історично сформовану від бідності — немає грошей, пального, літаків, щоби закидати пожежних на віддалені території. Ще з радянських часів більшість пожеж не гасилися — не було космічного моніторингу, та й ніхто їх не рахував”, — сказав він у коментарі ВВС.

Тому вогнеборці гасять менше, ніж 10% площ лісових пожеж. Інші загоряння припадають на так звані зони контролю, в яких регіонам дозволено не гасити пожежі, якщо витрати на це перевищують прогнозований збиток, а полум’я не загрожує населеним пунктам і об’єктам інфраструктури.

Читайте також:
Російська субмарина загорілася, бо з неї зняли українські акумулятори

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна