Російська субмарина загорілася, бо з неї зняли українські акумулятори

 

Причиною аварії на атомному підводному човні “Лошарик” стало “імпортозаміщення” українських акумуляторів неякісними російськими.

Про це у вівторок, 23 липня, пише видання “Комерсант”.

Як йдеться у статті, увечері 1 липня гідронавти завершували контрольний вихід АС-31 перед майбутнім виконанням бойового завдання. Після закінчення контрольного виходу човен-носій разом з АС-31 повинні були повернутися на базу, але під час стикування станції з човном-носієм на борту АС-31 в акумуляторному відсіку з’явився дим.

Вже в доці, розбираючись з інцидентом, експерти встановили, що вибухнула акумуляторна батарея.

“Вибух був дуже потужним. Акумулятор, очевидно, став і джерелом наростаючого об’ємного горіння. Щоб з’ясувати причину займання і вибуху батареї, проводяться десятки експертиз”, – відзначили експерти.

“Було встановлено, що глибоководні станції типу АС-31 довгий час комплектувалися срібно-цинковими акумуляторами, які виготовлялися в Україні. Після ускладнення відносин з цією країною акумулятори АС-31, що знаходяться на гарантійному обслуговуванні заводу-виробника, замінили на російські літій-іонні батареї. Виробником і постачальником акумуляторів для глибоководних апаратів був обраний санкт-петербурзький завод ВАТ “Акумуляторна компанія “Ригель””. Як сказано на сайті компанії, “Ригель”, заснований в 1897 році, є найстарішим профільним підприємством у Росії, яке сьогодні виступає “передовим розробником і виробником акумуляторів”, що використовуються в тому числі для потреб глибоководного флоту”, – йдеться в матеріалі.

“Вивчаючи супровідну документацію до продукції “Рігеля”, експерти, виявили крім іншого сертифікати, які свідчать про те, що передані флоту батареї пройшли випробування на вибухобезпечність. Зараз з’ясовується, хто і яким чином випробовував вироби і чому при цьому не були присутні представники замовника – Міноборони. На думку фахівців, до трагедії могли призвести не тільки конструктивні або технологічні дефекти акумуляторів, але і екстремальні режими роботи батареї”, – йдеться в повідомленні.

Так, наприклад, оплавлення ізоляції струмоведучих шин і короткі замикання в мережі, які виникають у зв’язку з цим, могли викликати непередбачувані збої в енергосистемі станції і регулюючій її автоматиці.

Як інформувала “Новинарня“, 14 моряків-підводників РФ 1 липня згоріли під водами океану.  Військові загинули під час пожежі на науково-дослідному глибоководному апараті – отруїлися продуктами горіння під час батиметричних вимірювань. МО Росії не сповіщало про місце події та назву субмарини.

За даними з Норвегії, НП відбулася в Баренцевому морі.

Серед загиблих — семеро капітанів першого рангу і двоє героїв РФ.

У Кремлі заявили, що інформація, пов’язана із загибеллю 14 моряків-підводників, є “державною таємницею”.

Читайте також:
Корабель РФ, на якому загинули 14 моряків-підводників, був атомним, – Кремль

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна