“Більше 500”. Митрополит Епіфаній очікує поновлення переходів парафій МП до ПЦУ

 

Протягом півроку, що минули від часу створення помісної Православної церкви України, до неї приєдналися більше ніж 500 парафій колишньої УПЦ Московського патріархату.

Про це повідомив предстоятель ПЦУ, митрополит Київській і всієї України Епіфаній на брифінгу після урочистої ходи на честь Дня хрещення Руси 28 липня.

Епіфаній визнав, що процес дещо сповільнився у зв’язку з виборами, але висловив переконання, що згодом динаміка переходів поліпшиться.

“Загалом протягом більше ніж півроку до Православної церкви України приєдналося більше 500 парафій з боку Московського патріархату. Зараз бачимо, що процес трішки призупинився, але все одно він відбувається. По декілька парафій вже оформлюють юридично свій статус у ПЦУ, але я вірю, що в подальшому поступово завершиться вся епопея виборча, передвиборча, люди заспокояться і будуть і надалі приймати рішення колегіально, на зборах, більшістю голосів про приєднання до нашої визнаної Православної церкви України”, – сказав глава ПЦУ.

Епіфаній зазначив, що “не відчуває конкуренції” з РПЦ, яка також вшановує князя Володимира Великого, освячувала пам’ятник йому в Москві та провела ходу в Києві 27 липня.

“Той, хто знає справжню, об’єктивну українську історію, прекрасно розуміє, де коріння, яке сьогодні ми згадуємо. Ми згадуємо хрещення Руси-України, яке відбулося тут, на цих пагорбах, у водах Дніпра, біля Почайни. Тому говорити про те, що князь Володимир Великий хрестив загалом всі руські землі – це неправда, і це дуже боляче для Російської православної церкви і загалом для російської держави. Бо якщо ми обріжемо це коріння, і вони почнуть свою історію чи то з 14-го, чи з 15-го століття, звичайно, для них це дуже боляче. Але ми знаємо і надалі будемо вивчати свою справжню українську історію, знаючи, що тут зародилося наше християнство”, – підсумував митрополит.

Як передає “Новинарня” з посиланням на підрахунки волонтерів, до Православної церкви України з Московського патріархату перейшли вже 520 парафіяльних храмів так званої “УПЦ МП”, зокрема два кафедральні собори.

Про це свідчать дані карти переходів до Помісної церкви.

Читайте також:
З Порошенком, але без Філарета: якою була перша хресна хода ПЦУ. ВІДЕО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна