Окружний адмінсуд Києва як “комерційна структура”: підозри після обшуків

доповнено

Управління спецрозслідувань Генпрокуратури підготувало повідомлення про підозру керівництву і суддям Окружного адміністративного суду Києва.

Про це у п’ятницю, 26 липня, повідомив під час пресконференції керівник управління Сергій Горбатюк, передає “Укрінформ”.

“Ми підготували повідомлення про підозру керівництву Окружного адмінсуду і чотирьом суддям за фактом втручання у діяльність членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів”, – сказав він.

Горбатюк додав, що проекти підозр направлені на підпис керівництву Генпрокуратури.

Також він підкреслив, що ці судді в ручному режимі ухвалювали рішення про звільнення та призначення членів ВККС.

“Зараз, як вже відомо, проводяться слідчі дії в самому приміщенні Окружного адміністративному суду. Проводиться обшук, він ще не завершений. Тобто проводиться комплекс слідчих дій для збору доказів. Також проводиться обшук в Одесі”, – заявив Горбатюк.

Керівництво ГПУ відхилило проведення обшуків стосовно тих суддів, що фігурують у справі.

“Водночас, слід зазначити, що вкрай важливо було отримати обшуки стосовно тих суддів, які фігурують. Для того, щоб мати доступ і до комп’ютерів, і до іншої техніки, отримати додаткові докази. Але керівництвом ГПУ було відхилено і не підтримано проведення тих обшуків. Тому ми обмежились зараз адміністративним приміщенням”, – заявив Горбатюк.

У свою чергу, директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник розповів на прессконференції, що голова Окружного адміністративного суду Києва Павло Вовк влаштував із суду комерційну організацію із заробляння грошей на судових рішеннях.

За його словами, “за результатами прослуховування розмов голови суду можна зробити висновок, що там будь-яке питання можна вирішити, домовитись. За цим стоїть корупційна складова. Ви побачите у великому фільмі (записи прослуханих розмов голови суду на сайті НАБУ – “Н”), там – одиничку, а за це – півтори. Там взагалі є така фраза про те, що один суддя прийняв рішення, що податкові спори мають розглядатися у господарських судах. А голова суду його вичитує і каже: “Ти що, не розумієш, що забираєш у нас можливість мати якусь копійку, щоб нам “спасібо” сказали?”. Тобто вичитує суддю не за те, що він вчинив незаконно, а за те, що через його рішення частина грошових справ піде в господарську юрисдикцію”.

Ситник наголосив, що, виходячи з аналізу прослуханих розмов, 90% з них були пов’язані не з правосуддям, а з тим, щоб “домовитись і вирішити якесь провадження”.

За повідомленням НАБУ, з урахуванням наявності достатніх доказів УСР ГПУ скерувало для підписання заступнику Генерального прокурора проекти повідомлень про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ст. 351-2 («Перешкоджання діяльності Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України»), ст. 375 («Постановлення суддею (суддями) завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови»), ст. 376 («Втручання в діяльність судових органів») Кримінального кодексу України.

Як відомо, Національне антикорупційне бюро та управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури розслідують справу про втручання керівництва суду в ухвалення рішень, вплив на роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів та організацію прийняття завідомо неправосудних рішень.
За версією слідства, голова Окружного адмінсуду Павло Вовк хотів уникнути кваліфікаційного оцінювання і для цього “почав створювати штучні перешкоди у діяльності окремих членів ВККС”.

Як інформувала “Новинарня“, 26 липня НАБУ прийшло з обшуками в Окружний адмінсуд Києва.

Читайте також:
НАБУ прийшло з обшуками в компанію “Богдан” та спортклуб “5 елемент”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна