Суд дозволив “Ощадбанку” стягнути понад $1 млрд з РФ за втрачені в Криму активи

 

Київський апеляційний суд задовольнив заяву “Ощадбанку” та надав дозвіл на виконання рішення Міжнародного комерційного арбітражу щодо стягнення 1,1 млрд дол. з Російської Федерації як компенсацію за експропріацію активів у Криму.

Про це йдеться в ухвалі суду в Єдиному реєстрі, передає “Укрінформ”.

“Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що заява підлягає задоволенню”, — йдеться в ухвалі.

17 липня суд задовольнив заяву “Ощадбанку” та надав дозвіл на виконання рішення Міжнародного комерційного арбітражу (Париж) від 26 листопада 2018 щодо стягнення 1,1 млрд дол. з Російської Федерації (в особі Мін’юсту РФ) як компенсації за експропріацію активів “Ощадбанку” в Криму.

При цьому Київський апеляційний суд видав виконавчі листи про стягнення з РФ не лише вказаної суми, але й у т.ч. процентів, що нараховуються з березня 2014 року (коли Росія анексувала український Крим, — “Н”) до періоду повної виплати Росією заборгованості (за піврічною ставкою ЛІБОР в доларах США плюс 2% із щорічною капіталізацією).

Як повідомляла “Новинарня“, рішення задовольнити вимогу щодо компенсації збитків “Ощадбанку”, заподіяних внаслідок анексії Криму з боку Російської Федерації, виніс міжнародний арбітраж в Гаазі у своїй постанові від 26 листопада 2018 року.

Слухання відбулося згідно з Арбітражним регламентом Комісії Організації Об’єднаних Націй з права міжнародної торгівлі 1976 року, а також відповідно до Угоди між Кабінетом міністрів України та урядом Російської Федерації про заохочення та взаємний захист інвестицій.

Сума відшкодування складатиме 1,3 мільярда доларів США плюс відсотки, які будуть нараховуватися з моменту винесення рішення до моменту фактичної компенсації. Однак Москва не визнала рішення гаазького арбітражу за позовом українського “Ощадбанку” про компенсацію збитків на $1,3 млрд у зв’язку з втраченими в Криму інвестиціями.

Читайте також:
Російське посольство опублікувало карту з українським Кримом

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна