Українці профінансують партію Шарія на 12 мільйонів, – Чесно

 

Загальний бюджет держфінансування партій у 2020 році сягатиме 565,5 мільйона гривень.

Про це в понеділок, 22 липня, інформує рух “Чесно”.

На отримання держкоштів претендують 11 партій – 5 парламентських і 6 позапарламентських.

“Найменше отримають “Українська стратегія Гройсмана”, ВО “Свобода” та “Партія Шарія”. Усі вони можуть мати фінансування в розмірі приблизно 11,5-12,2 мільйона гривень“, – йдеться в повідомленні.

Найбільше держкоштів дістанеться партії “Слуга народу”. Вона отримає приблизно 225,3 мільйона гривень. Додаткове фінансування за гендерною квотою майже подвоює розмір держфінансування “Голосу”. До базової суми близько 34 мільйонів додадуться ще понад 28 мільйонів.

Істотну надбавку одержить і “Європейська солідарність” – до базових майже 46 мільйонів партія отримає ще більш ніж 28 мільйонів за гендерною квотою.

У “Чесно” наголошують, що загальна сума державного фінансування партій залежить від розміру прожиткового мінімуму та явки на виборах. Згідно з даними ЦВК, явка на цих виборах становила 14,7 мільйона виборців. Кожен виборець приносить до загального кошика державного фінансування 2% прожиткового мінімуму, або 38 гривень і 42 копійки. Саме від кількості голосів за конкретну партію залежить, скільки держкоштів вона одержить. Отже, загальний бюджет держфінансування партій у 2020 році сягатиме 565,5 мільйона гривень.

90% цієї суми, або 509 мільйонів, розподілять пропорційно до результатів на виборах між усіма партіями, що подолають 2%-й бар’єр. Тобто переможець отримає найбільше, а партія, яка ледь долає 2%, – найменше.

Як повідомляла “Новинарня“, у неділю, 21 липня, в Україні відбулися позачергові парламентські вибори. За результатами Національного екзитполу, до Верховної Ради проходять п’ять політичних партій: “Слуга народу” (42,2% голосів), “Опозиційна платформа – За життя” (11,4%), “Європейська солідарність” (8,8%), “Батьківщина” (7,4%) та “Голос” (6,5%).

Читайте також:
Прифронтовий 45-й округ: директор Авдіївського коксохіму переміг сестру Савченко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна