Прифронтовий 45-й округ: директор Авдіївського коксохіму переміг сестру Савченко

Центральна виборча комісія опрацювала 100% протоколів на одномандатному виборчому окрузі №45 на Донеччині.
64,6% виборців підтримали генерального директора місцевого ПрАТ “Авдіївський коксохімічний завод” Мусу Магомедова від “Опозиційного блоку” (8781 голос).

Як повідомляє “Новинарня“, такі дані оприлюднені на офіційному сайті ЦВК в понеділок, 22 липня.

Друге місце на окрузі, за даними ЦВК, посіла кандидатка від “Опозиційної платформи – За життя”, режисерка “Центру культури та дозвілля міста Слов’янська” Анастасія Петренко – 14,56% виборців (1 тис. 980 голосів “за”).

Третє місце – кандидат від “Слуги народу”, уродженець Грузії, директор приватного підприємства “Елко” в Авдіївці Георгій Кюрджиєв. За нього проголосували 1 тис. 84 виборців – це 7,97% підтримки.

Сестра Надії Савченко Віра Савченко теж балотувалася на Донеччині в окрузі №45. Її результат – 3,95% (538 голосів “за”).

45-й одномандатний виборчий округ охоплює міста Авдіївка, Ясинувата, Київський район міста Донецька, Ясинуватський район.
Оскільки деякі населені пункти цього округу знаходяться на непідконтрольній Україні території, виборчим правом скористалися мешканці Авдіївки та дрібніших довколишніх сіл чи селищ міського типу. Тут – 32 виборчі дільниці, офіційна кількість зареєстрованих виборців – понад 44 тисячі.

Про переможця виборчої гонки Мусу Магомедова відомо, що він – уродженець Дагестану, мешкає в Авдіївці, є генеральним директором бюджетоутворюючого підприємства “Авдіївський коксохімічний завод”.

АКХЗ — найбільше коксохімічне підприємство у Європі, розташоване в Авдіївці. Випускає 31 вид продукції, основним з яких є доменний кокс для металургії. Входить до холдингової компанії “Метінвест”, яку контролює олігарх Рінат Ахметов. 

У передвиборчій програмі Магомедова артикулюється те, що саме за підтримки Авдіївського коксохіму відновлена значна кількість інфраструктури, пошкодженої чи зруйнованої внаслідок бойових дій у прифронтовому місті.

Серед його пріоритетів як народного депутата у програмі окреслені, серед іншого, “повернення миру на Донбас, забезпечення спрощеного режиму проїзду між лініями розмежування, допомога постраждалим від військового конфлікту”. Магомедов обіцяв втомленим від війни виборцям облаштувати додаткові пункти пропуску для перетину лінії зіткнення.

Магомедов також каже, що “сприятиме будівництву та ремонту доріг, подовженню маршруту електропотягу в Авдіївці”. У програмі прописав відновлення роботи Авдіївського міського суду, сприяння децентралізації тощо. Лбіцяє “вирішити питання водопостачання, газопостачання та освітлення”.

Відзначимо, що неофіційно 45-й округ називали “округом Юхима Звягільського” – єдиного народного депутата всіх скликань, починаючи з 1990 року, керівника донецької шахти ім. Засядька, багаторічного “регіонала”, Героя України.

Юхим Звягільський

У 2014 році на позачергових парламентських виборах в окрузі №45 працювала найменша кількість дільничних комісій в Україні.
На чотирьох цих неокупованих дільницях було зареєстровано лише 2916 виборців із 171112 виборців усього 45-го округу. Діючі дільниці були розташовані в неокупованій частині Ясинуватського району Донецької області: смт Желанне, с. Красногорівка, с. Новоселівка Перша, с. Солов’їне.

Авдіївка, яка входить у 45-й округ, була звільнена від “ДНР” 30 липня 2014 року, тобто до парламентських виборів, але вибори-2014 у цьому місті не проводилися “з міркувань безпеки”.

Тоді в окрузі переміг Юхим Звягільський, отримавши 1454 голоси.

Хоча, за словами журналіста Дениса Казанського, Звягільський “особисто переконував” представників місцевої влади сприяти організації “референдуму ДНР” 11 травня.
“Звягільський з власних коштів спонсорував угруповання “ДНР”. Крім того, в “уряді ДНР” у 2014 році “міністром” працювала людина Юхима Звягільського – Олександр Калюський”, – писав Казанський.

На парламентських виборах 2019 року 86-річний Звягільський не балотувався. Вперше за 29 років він не буде депутатом у Верховній Раді.

Читайте також:
Прецедент 51-го округу: у Зайцевому ватний друг “беркутів” Ковальов переміг, набравши 220 голосів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна