СБУ розслідує “сміттєву блокаду” Львова, – Садовий

 

Міський голова Львова Андрій Садовий заявив, що СБУ почала розслідування “сміттєвої блокади”.

Про це Садовий напередодні сказав у програмі “Право на владу”, передає пресслужба “Самопомочі”.

“Я здивований, але СБУ почала працювати. Якщо цю справу буде розслідувано, то це буде велика повага до громадськості міста та до закону. Думаю, треба буде готувати дуже багато камер в українських в’язницях, тому що це була спроба створити екологічну катастрофу в місті” , — сказав лідер партії “Самопоміч”.

Так звана “сміттєва блокада” почалася з підпалу міського сміттєзвалища в травні 2016 року і тривала понад рік.

Садовий вважає, що “сміттєва блокада” Львова відбувалася через те, що “адміністрація п’ятого президента України Петра Порошенка хотіла отримати в ручне управління парламентську фракцію “Об’єднання “Самопоміч”. Відповідну угоду, яку начебто пропонували Садовому в адміністрації, він оприлюднив у лютому цього року.

“У цьому процесі було задіяно дуже багато людей, які мали високі посади, починаючи від Петра Олексійовича до керівників обласних адміністрацій, співробітників СБУ, прокуратури, поліції. Багато чиновників не діяли і просто спостерігали, як місту створюють проблеми. І цим людям треба буде давати серйозні відповіді”, — заявив мер Львова.

Нагадаємо, під час робочого візиту до Львов 6 липня президент України Володимир Зеленський доручив СБУ розслідувати сміттєву блокаду Львова.

Як інформувала “Новинарня“, 30 травня 2016 року на Грибовицькому сміттєзвалищі під Львовом cталася масштабна пожежа й завал, загинули четверо рятувальників. Після цього експлуатацію звалища призупинили.

Міський голова Львова Андрій Садовий неодноразово звертався по допомогу до інших регіонів, однак більшість із них відмовилися приймати додаткову кількість твердих побутових відходів (за версією Садового – під тиском силовиків). Через це львівське сміття вивозили в інші області нелегально, аж до Донеччини.

У зв’язку з пожежею на Грибовицькому сміттєзвалищі прокуратура розслідує кримінальну справу. Зокрема, в листопаді 2016 року було оскаржено рішення про непричетність Садового до трагедії на сміттєзвалищі.

Існують припущення, зокрема з боку самого мера, що підпал сміттєзвалища та “сміттєва блокада” могли бути спланованими акціями задля пониження політичного рейтингу Садового як лідера партії “Самопоміч” та потенційного кандидата на президентських виборах.

Деякі політологи вважали активну участь “Самопомочі” в блокаді торгівлі з ОРДЛО на Сході “відповіддю” на “сміттєву блокаду Львова”.

У березні 2017 року Садовий повідомив, що йому готуються висунути підозру та відсторонити від посади.

Лідер парламентської фракції “Самопоміч” Олег Березюк та деякі інші депутати в червні 2017 року оголошували голодування на Банковій на знак протесту проти “сміттєвої блокади”Львова.

Наприкінці червня 2017 року – після меморандуму на рівні уряду – Львів погодився передатифункції управління вивезенням твердих побутових відходів та підприємство “Львівспецкомунтранс” обласній адміністрації. “Сміттєву блокаду” оголосили закінченою 21 червня.

Читайте також:
Поліція розслідує штурм Львівської ратуші як хуліганство

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна