На Тернопільщині розкопали артефакти бронзової доби й давньоруські поховання

 

Археологи на Тернопільщині розкопали кургани і знайшли зразки культури часів XV ст. до н.е. (бронзової доби) та давньоруські поховання XIII ст.

Про це у четвер, 18 липня, повідомляє “Укрінформ”.

За словами директора Тернопільського обласного центру охорони та наукових досліджень пам’яток культурної спадщини та кандидата історичних наук Марини Ягодинської, розкопки тривали на околиці села Кордишів Шумського району з 2010 року.

“У розкопаному давньому кургані, вік якого щонайменше 4 тисяч років, ми виявили 14 поховань. Цього разу під час розкопок багатошарового могильника було знайдено артефакти кількох історичних періодів — комарівської культури та княжої доби”, — заявила вона.

“Зокрема, було виявлено групове поховання п’ятьох осіб періоду бронзової доби”, — зазначила Ягодинська.

Також, за її словами, біля людських решток археологи знайшли бронзові браслети, шийну гривну (прикраса, – “Н”), скроневі кільця, намисто із кварцу.

Читайте також:
У Києві на Подолі археологи знайшли вулицю XVII-XVIII століть

Крім цього, під час експедиції знайдено кілька дитячих поховань часів давньоруської культури XIII ст. і три мідні підвіски з дроту.

На додачу, археологи виявили курган давньоруського часу з ритуальним ровом для тризни (поминок), у центрі якого перебували, за версією Ягодинської, останки дитини знатного роду. Поховання унікальне тим, що впродовж останнього століття археологи на території нинішньої Тернопільщини такого ще не знаходили.

Планується передати знайдені артефакти до Шумського краєзнавчого музею, а фрагменти людських останків – експертам відділу біоархеології Інституту археології НАН України для подальшого вивчення.

Читайте також:
У центрі Чернігова археологи випадково знайшли давньоруське поховання

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна