У Києві на Подолі археологи знайшли вулицю XVII-XVIII століть

 

На вулиці Щекавицькій у Києві археологи знайшли вулицю XVII–XVIII століть.

Як повідомляє “Новинарня“, про це у вівторок, 1 квітня, йдеться на офіційному сайті Київської міської ради.

Директор столичного Департаменту охорони культурної спадщини Олександр Никоряк зазначив, стародавню вулицю знайшла архітектурно-археологічна експедиція Інституту археології НАН України під час охоронно-рятівних досліджень.

«Згідно з інформацією Інституту археології Києва, з червня 2018 року і до сьогодні експедиція Інституту проводить охоронно-рятівні дослідження ділянки на вул. Щекавицькій. Дослідники повідомили, що під час робіт зібрано велику колекцію археологічних матеріалів ХІІ-ХІХ ст.», — наголосив він.

За словами Никоряка, серед індивідуальних знахідок виділяються три давньоруські хрести-енколпіони, три свинцеві князівські печатки, мідна бляшка із зображенням Богородиці, футляр для шаблі ХІХ ст. тощо.

«Окрім того, фіксувалися також культурні нашарування, вулиця та поховання XVII–XVIII ст., виявлено також шари давньоруської доби (ХІІ–ХІІІ ст.)», — повідомив Никоряк.

Своєю чергою, керівник експедиції, очільник відділу археології Києва Всеволод Івакін наголосив, що в обстежених горизонтах переважно представлені культурні нашарування та археологічні об’єкти ХІХ ст., що утворилися після пожежі 1811 року та повного перепланування вуличної системи Подолу.

«Велика кількість монет та товарних пломб ХІХ ст. є характерною для припортової зони, у якій розташована досліджувана ділянка. Проте зафіксовано залишки близько десятка невеликих підвалів-комор, господарських та гідротехнічних споруд. Фіксувалися також культурні нашарування, вулиця та поховання XVII–XVIII ст., виявлено також шари давньоруської доби (ХІІ–ХІІІ ст.)», — зазначив Івакін.

За його словами, наразі роботи продовжуються, всі знахідки обробляються, реставруються. Після цього буде підготовлено науковий звіт із описом артефактів, які передадуть до державних музейних фондів України.

Як інформувала “Новинарня“, археологи розкопали невідоме місто на території Іраку.

Читайте також:
Росія вивезла з окупованого Криму понад мільйон археологічних артефактів, – МінТОТ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна