Археологи розкопали невідоме місто на території Іраку

 

Археологи відкрили стародавнє втрачене місто на території сучасного іракського Курдистану.

Кам’яні фундаменти, таблички й інші історичні артефакти вказують на те, що місто процвітало біля підніжжя гір Загрос близько 4 тисяч років тому, повідомляє УНІАН з посиланням на Newsweek.

Знайдене поселення здивувало дослідників, які називають відкриття в місцевості Кунара “маленькою революцією”. Група французьких вчених працювала в історичному районі з 2012 по 2018 рік. Це стало можливим лише після падіння режиму Саддама Хусейна в Іраку.

Розкопки в Кунарі вказують на те, що тут колись процвітало місто гірського народу, який жив біля західного кордону Месопотамії. Вчені знайшли докази того, що жителі загубленого міста займалися розведенням худоби, будували системи зрошення, а також вели торговельні записи про продаж різних товарів, наприклад, борошна.

На знайдених в Кунарі кам’яних табличках містяться символи, що описують стародавній регіон, який простягається від південних меж сучасної Туреччини до Перської затоки. Вчені вважають, що знайдене місто існувало в часи першої імперії на території Межиріччя – Аккадської імперії.

Знайдені під час розкопок наконечники для стріл були зроблені з рідкісних матеріалів, таких як обсидіан, які в ті часи транспортували з Анатолії за сотні миль.

За словами археолога Алін Тену, це означає, що місто було досить заможним. На це також вказують і оздоблені фрагменти кераміки із зображеннями заможного життя.

Читайте також:
Археологи розгадали таємницю побудови пірамід в Єгипті

У Чорному морі знайшли уламки корабля, якому понад 2400 років. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.