Законопроект про люстрацію команди Порошенка так і “помре” в старій Раді, – правозахисниця

 

Тетяна Печончик
голова правління у ГО “Зміна” (Центр прав людини)

(FB)

І про люстрацію, щоб розставити крапки над “і”.

Ініціатива Володимира Зеленського люструвати усіх посадовців часів президента Петра Порошенка (з 2014-го по 2019 роки) суперечить демократичним стандартам і виглядає, з одного боку, як помста і розправа, а з іншого боку – це звичайна передвиборча технологія.

Нагадаю, що за міжнародними стандартами люстрація використовується як надзвичайний захід у надзвичайних умовах – при переході від авторитарних практик до демократії. Вона є одним з інструментів правосуддя перехідного періоду, який використовуються для захисту нових демократичних держав від загроз, пов’язаних з тими, хто був при владі під час попереднього тоталітарного режиму, щоб запобігти поверненню такого режиму.

Саме з таких причин після розпаду Радянського Союзу люстрація була проведена в Чехії, Польщі, Німеччині, Угорщині, Румунії, Грузії, Литві, Латвії, Естонії та інших державах, торкнувшись високопосадовців комуністичного режиму, колишніх агентів таємної поліції і спецслужб.

Після розпаду СРСР люстрація не була проведена в Україні, і це значною мірою загальмувало розвиток країни. Утім, люстрація була ініційована у 2014 році, після Євромайдану і спроби Віктора Януковича змінити Конституцію та побудувати авторитарну систему в Україні. Люстрація була виправданою в тих постреволюційних умовах, хоча спосіб її проведення був сумнівним, про що заявляли правозахисні організації.

У той же час очевидно, що жодних правових підстав для ініціювання люстрації зараз президентом Зеленським немає.

Петрові Порошенку можна закидати будь-які звинувачення, але тільки не відбудовування в Україні авторитаризму. Більш того, президентські вибори, які відбулися весною 2019 року, були визнані одними із найбільш вільних за всю історію України. І саме завдяки ним Зеленський прийшов до влади.

Тому люстрація у виконанні “Зе-команди” є тривожним і небезпечним симптомом.

Утім, навряд чи ця ініціатива буде втілена: законопроект внесений до уже не працюючої Верховної Ради, і там і “помре”. Судячи з усього, це робилося з єдиною метою – впливу на виборців і підвищення рейтингів власної партії перед виборами.

Читайте також:
Ми стали свідками люстрації гідності та реставрації ницості, – В’ятрович

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна