Президент помилував переданого з Росії політв’язня Литвинова, який воював у “Донбасі”

 

Президент Володимир Зеленський помилував переданого з Росії українського політв’язня Сергія Литвинова, який був засуджений в РФ до 8,5 років ув’язнення за участь у бойових діях на Сході України у складі батальйону “Донбас”.

Про це в п’ятницю, 12 липня, повідомив заступник міністра юстиції Сергій Пєтухов.

Згідно з документами, які опублікував Пєтухов, Зеленський видав указ про помилування 11 липня.

На його підставі Мін’юст 12 липня доручив керівництву Диканівської виправної колонії (Харківська область) негайно звільнити ув’язненого з-під варти.

“Підписав наказ про негайне звільнення Сергія Литвинова з Диканівської виправної колонії”, – зазначив Пєтухов.

Як відомо, українця Сергія Літвінова затримали в Ростовській області в 2014 році за обвинуваченням у вбивстві цивільних осіб під час бойових дій у складі українського добровольчого батальйону “Донбас”. Суд не знайшов підтвердження цьому обвинуваченню, і в підсумку Литвинова засудили до 8,5 років ув’язнення “за розбій”.

МЗС України включило Литвинова до переліку українських політв’язнів, яких утримує Росія.

Наприкінці минулого місяця українські ЗМІ повідомляли, що Литвинов з 1 березня відбуває покарання в Диканівській колонії №12 – цієї весни його передали для відбування покарання в Україну. Зазначалось також, що він написав листа президентові Володимиру Зеленському з проханням про помилування.

Правозахисники припускали, що в разі помилування Литвинова в Україні Росія може більше не передавати засуджених у себе українських громадян для відбування покарання на батьківщині.

Як інформувала “Новинарня“, в червні 2016 року Сергій Литвинов заявив, що його катували, аби вибити свідчення, та звинувачував російську пропаганду в наклепах. У січні 2017 року Литвинова етапували з Ростова-на-Дону, де він відбував покарання, до Магадана.
У липні 2018 року український консул Діана Іванова у Новосибірську відвідала в колонії під Магаданом Литвинова – він схуд на 17 кілограмів. 

Читайте також:
Документи на помилування українського “шпигуна” Шаройка пішли до Лукашенка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна