Арештованого в Росії українського політв’язня Літвінова утримують в колонії Харкова

 

Український політв’язень Сергій Літвінов, засуджений у Росії за сфабрикованими звинуваченнями, уже чотири місяці відбуває покарання в Україні.

“Громадське ТБ” знайшло Літвінова в колонії у Харкові.

Як сказав сам політв’язень, він відбуває тут покарання з 1 березня 2019 року. Цю інформацію підтвердили і в керівництві Диканівської колонії №12.

Стаття, за якою Літвінов відбуває покарання, та сама, за якою його засудили в Росії — розбій.

У Росії він пробув у в’язниці п’ять років. Керівництво Диканівської колонії підтвердило, що йому залишилося ще 3,5 роки відсидіти в Україні.

На запитання Громадського, як він потрапив в Україну, Літвінов відповів: “Я сам не розумію, що тут роблю, мене депортували на Батьківщину з Магадана. В Магадані в суді мені сказали, що Україна погодилась, щоб я відбував термін вдома.  Але Україна не могла такого сказати. Привезли мене в Старобільськ в СІЗО, засідання Біловодський суд (районний суд у луганській області — Н) проводив без мене, і суд вже мене відправив сюди у виправну колонію».

Він додав, що написав лист із проханням помилування президенту України Володимиру Зеленському. Керівництво колонії підтвердило, що документи на помилування сьогодні, 27 червня, направили в Київ.

Уродженця села Комишне Луганської області Сергія Літвінова затримали влітку 2014 року в Ростові-на-Дону, коли він там лікувався — у нього було запалення щелепи, а лікарня в Станиці тоді була захоплена бойовиками самоназваної “ЛНР”.

Росіяни його звинуватили в тому, що він у складі українського батальйону “Дніпро-1” “вбивав мирних мешканців в селах Луганщини”.

Йому загрожувало 25 років ув’язнення. Але адвокат Віктор Паршутікін зміг домогтись зміни статті на “розбій”, довівши, що жертв з такими прізвищами, які були в матеріалах справи і яких нібито вбив Літвінов, не існувало в принципі. Так сам, як і батальйон “Дніпро-1” ніколи не воював у Луганській області.

Врешті суд Ростова визнав його винним у тому, що він нібито вкрав для потреб батальйону два автомобілі. На суді ж був підставний потерпілий, чиї автомобілі нібито пропали.

“Я ніколи не бачив цього чоловіка, і ніколи нічого не крав, я простий колгоспник”, — каже Літвінов.

Сергій Літвінов

Також адвокат Паршуткін довів, що Літвінова катували і на допитах, і при затриманні.

“Мене підв’язували на дерево, пускали по мені струм, стріляли між ніг, я втрачав свідомість, вони себе називали людьми Захарченка (ексголови так званої “ДНР”)”, — розповів Літвінов Громадському.

Але суд Ростова визнав Літвінова винним в розбої і засудив до 8,6 років ув’язнення. У 2016 його етапом переправили в колонію Магадана.

Читайте також:
Забутий політв’язень:
Сергій Литвинов під Магаданом схуд на 17 кг

“Мені писали листи [міністр закордонних справ] Клімкін, [міністр з питань тимчасово окупованих територій] Чернишов, діти з України писали. А тут ви до мене перші приїхали, і ще мій адвокат приїжджає”, – висловив зажль

 У червні 2016-го Літвінов навіть передав через адвоката заяву з вимогою від Росії офіційних вибачень за незаконне кримінальне переслідування. І Генпрокуратура РФ попросила вибачення у засудженого українця.

Літвінов телефонує з колонії рідним раз в тиждень . Вони не в змозі через фінансову скруту приїжджати до нього з передачами.

“Мені потрібна і їжа, і одяг, і взуття, і сигарети, засоби гігієни, білизна, ви ж передасте це туди в Київ?»”

Заступник міністра юстиції Сергій Пєтухов, який відповідає за екстрадицію підтвердив “Громадському”, що йому відомо про цю ситуацію, однак коментувати Міністерство дасть лише на письмовий запит.

За висновком правозахисників, якщо Літвінова звільнять в Україні достроково – РФ більше не передаватиме Україні в’язнів на таких підставах.

Читайте також:
“Попався на розвод”. Клімкін розповів, як Зеленський втрапив у російську пастку в справі військовополонених

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна