“Не бавтеся!” Рада таки ухвалила Виборчий кодекс із відкритими списками. ХТО ЯК ГОЛОСУВАВ

 

Верховна Рада в останній день голосувань VIII скликання ухвалила новий Виборчий кодекс.

Як повідомляє “Новинарня“, на ранковому засіданні в четвер, 11 липня, проект Виборчого кодексу України (№3112-1) в другому читанні і в цілому підтримали 230 депутатів.

Голосування по фракціях:

  • Блок Порошенка – 67 (із 127)
  • “Народний фронт” – 43 (із 79)
  • Позафракційні – 40 (із 68)
  • “Опозиційний блок” – 20 (із 39)
  • “Самопоміч” – 25 (із 25)
  • “Відродження” – 2 (із 25)
  • “Батьківщина” – 14 (із 21)
  • Радикальна партія Ляшка – 17 (із 21)
  • “Воля народу” – 2 (із 17)

Голова Верховної Ради Андрій Парубій ставив на голосування повернення до узгоджених правок 16 разів, але щоразу не вистачало голосів. Тривалий час максимальна кількість “за”, що висвічувалася на табло, була 220-222, а здебільшого – на десяток менше.

При цьому Блок Петра Порошенка і “Народний фронт” давали на двох лише половину від наявних голосів у фракціях – близько 110.

“Я бачу, що деякі фракції віднімають по кілька голосів, коли бачать, що ми підходимо до прийняття рішення”, – коментував Парубій, закликаючи їх “не бавитися”.

Він переконував мажоритарників із найбільших фракцій підтримати проект, адже цей Виборчий кодекс, за його словами, передбачає підтримку в регіонах “людей, які справді мають авторитет”.

“Це підлість і лукавство. Суспільство все бачить, буде відповідальність і наслідки”, – заявляв він після провалених голосувань.

Однак через годину закликів Парубія зал таки дав 227 голосів за повернення до правок, а потім і 230 – в цілому.

Голова ВР Андрій парубій після успішного голосування. Фото: ФБ Ірина Геращенко

Як розповів “Новинарні” один з авторів проєкту, “за” не голосували переважно мажоритарники та інші принципові, адже документ, об’єктивно, далекий від досконалості”.

Як відомо, починаючи з 6 червня парламентарії, розглянули 4568 поправок до Виборчого кодексу. Їх доповідав із трибуни нардеп від БПП, колишній голова Комітету виборців України Олександр Черненко.

Під час фінального розгляду проекту ВК надворі під стінами Ради тривала акція з вимогою ухвалити новий Виборчий кодекс.

Фото: ФБ Романа Сініцина

Як відомо, проєкт Виборчого кодексу, що передбачає запровадження пропорційної виборчої системи з відкритими партійними списками на виборах народних депутатів, а також зміну виборчої системи на місцевих виборах (№ 3112-1), був підтриманий у першому читанні ще 7 листопада 2017 року.

29 травня 2019 року профільний комітет ВР рекомендував парламенту розглянути проєкт Виборчого кодексу в другому читанні. 6 червня парламент розпочав розгляд проєкту Виборчого кодексу в другому читанні, розглядаючи 4568 поправок у залі замість комітету (всі були провалені).

За новим законом, скасовується мажоритарна система.

За системою, яка вводиться, виборець може впливати на місце кандидата у переліку. Він голосуватиме за партію, а також за одного з кандидатів, яких партія запропонує в регіоні. Кандидат, якого підтримають більше виборців, матиме більше шансів опинитися у прохідній частині списку.

Виборчий бар’єр для партій залишився на рівні 5% – це назвали “одним із компромісів” для ухвалення ВК.

Загалом, за словами одного з авторів документа Олександра Черненка, проект Виборчого кодексу поєднав у собі п’ять виборчих законодавств: про вибори президента, народних депутатів, про місцеві вибори, про Центральну виборчу комісію та про державний реєстр виборців.

Серед іншого, Виборчий кодекс забороняє зовнішню рекламу на виборах.

Новий Виборчий кодекс, у разі його підписання президентом, буде чинним для наступних виборів до ВР – із 1 грудня 2023 року.

Читайте також:
Президентка ПАРЄ заявляє, що Україна зобов’язана пустити їхніх спостерігачів на вибори

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна