Рада прийняла в першому читанні законопроект про вибори з відкритими списками

 

Верховна Рада України мінімальною більшістю підтримала за основу проект Виборчого кодексу, який зокрема передбачає обрання депутатів парламенту за відкритими партійними списками.

Як передає “Новинарня“, на ранковому засіданні за законопроект №3112-1 авторства голови ВР Андрія Парубія, Леоніда Ємця та Олександра Черненка проголосували 226 депутатів.

На розгляд ВР було представлено два проекти Виборчого кодексу.

Законопроект №3112 був зареєстрований депутатом Валерієм Писаренком із партії “Відродження” ще у вересні 2015 року.

Обома проектами – і №3112, і №3112-1 – пропонувалися три варіанти виборчих систем для виборів: пропорційна система, система єдиного неперехідного голосу на виборах до районних рад, мажоритарна виборча система. При цьому перший проект  не передбачав відкритих списків.

Альтернативним проектом, який було зареєстровано в жовтні 2015 року і підтримано спікером Парубієм, пропонується застосувати виборчу систему, яка дозволяє персоніфікувати голосування (“відкриті” списки кандидатів), із запровадженням регіональних виборчих округів.

“Наш документ був зареєстрований більше року тому на основі напрацювань в минулі роки. Документ отримав схвальний висновок Венеціанської комісії. Опрацьовуючи його, ми ввели низку нововведень, осучаснили його”, – пояснив один з ініціаторів законопроекту Олександр Черненко (фракція БПП, колишній голова Комітету виборців України).

За його словами, проект №3112-1 об’єднав п’ять виборчих законодавств: закони про вибори Президента, народних депутатів, про місцеві вибори, про Центральну виборчу комісію та про Державний реєстр виборців.

“Система  базується на регіональних відкритих списках. Передбачається, що під час виборів Україна поділититься на 27 виборчих регіонів. Лідер не може вплинути на місце в виборчому списку, тільки виборець”, – сказав автор законопроекту.

Черненко пояснив, які правила будуть діяти під час голосування на виборах до обласних та великих міських рад.

“Вибори до обласних рад на міст обласних центрів також передбачають систему відкритих списків, схожу до парламентських. Тобто територія ділиться на великі округи, партія висуває кандидатів, і виборець сам їх рейтингує”, – пояснив Черненко.

За новим документом пропонується обов’язкове навчання осіб, які будуть працювати у виборчих комісіях, та їх сертифікація. Крім того, планується зменшити кількість політичної агітації на телебаченні.

“Головне, що є в нашому документі – відкриті виборчі списки, відсутність можливості купівлі місця у виборчому списку чи місця в парламенті через голосування за закритими списками. Це те, чого вимагали люди на Майдані, що обіцяв президент у своїй передвиборній програмі та що є умовою коаліційної угоди, яку підписали більше 300 депутатів”, – сказав інший автор законопроекту Леонід Ємець (“Народний фронт”).

Під час виступів перед початком голосування лідери фракцій та народні депутати висловили думку, що запропоновані документи треба доопрацьовувати, але варто підтримати напрацювання в першому читанні.

Проти обох документів виступив депутат від БПП, колишній член ЦВК Руслан Князевич, який зауважив, що автори законів пропонують повністю змінити виборче законодавство, в тому числі і про вибори президента, що є неприпустимим.

За законопроект №3112 проголосувало 102 народні обранці.

Після того, як за проект №3112-1 віддали голови 226 голосів, його мають доопрацювати в комітету, ймовірно, створивши для цього робочу групу з представників різних фракцій. Адже, як визнала нардеп від “НФ” Вікторія Сюмар, у фракцій немає спільного бачення деталей виборчої системи за відкритими списками.

Наразі в проекті записано, що у розподілі мандатів депутатів братимуть участь виборчі списки кандидатів, які за підсумками голосування на виборах депутатів набрали не менше чотирьох відсотків дійсних голосів виборців у загальнодержавному виборчому окрузі.

Як відомо, 19 жовтня нардепи не проголосували за жоден із трьох законопроектів про нову систему виборів до Верховної Ради.

Ухвалення виборчого законодавства з відкритими списками є однією з вимог “Всеукраїнського збору” під парламентом, що почався 17 жовтня.
На мітингу 7 листопада співорганізатор протестів, нардеп від “Самопомочі” Семен Семенченко зазначив, що ухвалений в першому читанні законопроект про вибори був третьою вимогою їхньої акції – крім скасування депутатської недоторканності (ці законопроекти ВР відправила до Конституційного Суду 19 жовтня) та створенні Антикорупційного суду.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна