Парламент “зарубав” усі три законопроекти про нову виборчу систему

 

Верховна Рада на вечірньому засіданні 19 жовтня не підтримала жоден із трьох законопроектів про вибори народних депутатів, які стосувалися зміни виборчої системи.

Зокрема, парламент розглянув проект закону “Про вибори народних депутатів України” (№1068), автором якого є депутат Юрій Мірошниченко (“Опозиційний блок”). За цей законопроект проголосували лише 46 нардепів.

Даним законопроектом пропонувалося запровадити пропорційну виборчу систему, в рамках якої участь у виборах братимуть і партії, і виборчі блоки. Виборчий бар’єр мав становити 1%.

Також Верховна Рада не підтримала законопроект “Про вибори народних депутатів України (за відкритими партійними списками)” (№1068-1), авторами якого є народні депутати від “Батьківщини”, зокрема Юлія Тимошенко і Сергій Соболєв. За нього рішення проголосував 91 нардеп.

Законопроектом пропонувалося встановити, що вибори проводяться за пропорційною системою із відкритими партійними списками — загальнодержавним виборчим списком із закріпленням кандидатів у депутати за територіальними виборчими округами. Таких округів планувалось утворити 450. Передбачалося, що черговість кандидатів у виборчому списку визначається з’їздом партії, але може бути змінена партз’їздом після отримання партією протоколу Центральної виборчої комісії про попередні результати виборів. І якщо результати кандидата були високими, то особа може бути пересунута на вищий рівень у списку.

Крім того, Верховна Рада не підтримала законопроект “Про вибори народних депутатів” (№1068-2), авторами якого є, зокрема, депутати Віктор Чумак та Леонід Ємець – 169 “за”.

Проектом пропонувалося встановити виборчу систему з регіональними виборчими округами з остаточним розподілом мандатів на загальнодержавному рівні. Передбачалося утворити 28 таких виборчих регіонів. Також передбачалося, що номер у списку кандидата визначається на з’їзді партії. До розподілу мандатів допускаються партії, які отримали на свою підтримку у межах загальнодержавного виборчого округу не менш як 3% дійсних голосів виборців.

Ішлося про те, щоб законопроект №1068-2 визначити у ВР як базовий для напрацювання остаточного проекту закону з цього питання і в майбутньому голосування за нього в сесійній залі. Але депутати не підтримали цю пропозицію.

Після розгляду всіх документів голова Верховної Ради Андрій Парубій пожартував: “Ми пройшли перший етап виборчої реформи”. Це викликало сміх серед депутатів у сесійній залі, передає УНІАН.

Спікер зазначив, що на наступному пленарному тижні парламент розгляне два проекти Виборчого кодексу.

Як відомо, Верховна Рада наступних два тижні не працює в пленарному режимі – аж до 7 листопада.

Наразі під ВР триває вулична акція за “велику політичну реформу”, до списку вимог якої входить і нова виборча система за відкритими списками.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна