Зеленський хоче покарати винних у сміттєвій блокаді Львова

 

Служба безпеки України проведе розслідування так званої “сміттєвої блокади Львова”.

Про це заявив президент Володимир Зеленський під час поїздки до Львівської області в суботу, 6 липня, де він представляв нового голову ОДА.

Під час цього заходу Зеленський пообіцяв міському голові Львова Андрію Садовому, що СБУ проведе розслідування за фактом пожежі на Грибовицькому сміттєзвалищі та подальшої “сміттєвої блокади” міста, передає “РБК-Україна”.

“Тому ми і привезли голову Служби безпеки України. Ми хочемо почути конкретні прізвища людей, виконавців, виконавчої влади, місцевої влади, які сприяли цьому тиску. Якщо можна почути відповіді на ці питання, то ми займемося цими людьми”, – заявив президент.

Голова офісу президента Андрій Богдан додав, що, на його думку, заяв Садового щодо тиску з боку адміністрації тодішнього президента Петра Порошенко достатньо для відкриття кримінального провадження.

У свою чергу Андрій Садовий заявив, що в разі відкриття провадження надасть правоохоронцям всі необхідні документи.

Як інформувала “Новинарня“, 30 травня 2016 року на Грибовицькому сміттєзвалищі під Львовом cталася масштабна пожежа й завал, загинули четверо рятувальників. Після цього експлуатацію звалища призупинили.

Міський голова Львова Андрій Садовий неодноразово звертався по допомогу до інших регіонів, однак більшість із них відмовилися приймати додаткову кількість твердих побутових відходів (за версією Садового – під тиском силовиків). Через це львівське сміття вивозили в інші області нелегально, аж до Донеччини.

У зв’язку з пожежею на Грибовицькому сміттєзвалищі прокуратура розслідує кримінальну справу. Зокрема, в листопаді 2016 року було оскаржено рішення про непричетність Садового до трагедії на сміттєзвалищі.

Існують припущення, зокрема з боку самого мера, що підпал сміттєзвалища та “сміттєва блокада” могли бути спланованими акціями задля пониження політичного рейтингу Садового як лідера партії “Самопоміч” та потенційного кандидата на президентських виборах.

Деякі політологи вважали активну участь “Самопомочі” в блокаді торгівлі з ОРДЛО на Сході “відповіддю” на “сміттєву блокаду Львова”.

У березні 2017 року Садовий повідомив, що йому готуються висунути підозру та відсторонити від посади.

Лідер парламентської фракції “Самопоміч” Олег Березюк та деякі інші депутати в червні 2017 року оголошували голодування на Банковій на знак протесту проти “сміттєвої блокади” Львова.

Наприкінці червня 2017 року – після меморандуму на рівні уряду – Львів погодився передати функції управління вивезенням твердих побутових відходів та підприємство “Львівспецкомунтранс” обласній адміністрації. “Сміттєву блокаду” оголосили закінченою 21 червня.

Читайте також:
Садовий має понести відповідальність за смерть пожежників на сміттєзвалищі, – генпрокурор

Садовий оприлюднив скани понад 200 відмов місцевих рад прийняти львівське сміття

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна