За півроку в Україні зафіксовано 88 нападів на журналістів, – ІМІ

 

За шість місяців 2019 року експерти Інституту масової інформації зафіксували в Україні 116 випадків порушень свободи слова, більшість з яких — 88 — стосувалася фізичної агресії.

Такі дані наводить Інститут масової інформації “Барометр свободи слова” за підсумками моніторингового дослідження.

Уперше за останні три роки ІМІ зафіксував в Україні випадок убивства журналіста. 20 червня в лікарні помер черкаський журналіст Вадим Комаров, який так і не вийшов з медикаментозної коми після травневого нападу.

Поліція перекваліфікувала кримінальне провадження за фактом нападу Комарова зі статті “Умисне тяжке тілесне ушкодження” на статтю “Замах на умисне вбивство”. У слідства є три основні робочі версії – це професійна діяльність потерпілого, раптова сварка з невстановленою особою та вбивство з корисливих мотивів. Українські та міжнародні організації закликали правоохоронні органи забезпечити швидке та незалежне розслідування вбивства.

Найбільшу кількість порушень свободи слова – 56 – було зафіксовано в категорії “перешкоджання законній журналістській діяльності”. Також було 15 погроз та 9 випадків побиття.

Крім того, з початку року ІМІ зафіксував сім випадків обмеження доступу до публічної інформації та шість випадків кібератак,

Також у межах моніторингу було зафіксовано по чотири випадки пошкодження майна журналістів та юридичного тиску, по три випадки стеження за журналістами, цензури, судових позовів проти ЗМІ та нападів на офіси ЗМІ. Протягом першого півріччя також стався один випадок обшуку та один випадок політичного тиску.

Згідно з результатами моніторингу, переважно порушували право журналістів на професію приватні особи, правоохоронці, представники місцевої та судової влади, депутати, члени виборчих комісій.

Загалом порушення свободи слова сталися у 23 регіонах України. Традиційно, як показують моніторинги ІМІ, за кількістю таких порушень лідирує Київ з областю (37 випадків).

Друге місце за кількістю порушень посіла Дніпропетровщина (11 випадків), третє місце розділили між собою Волинь та Одещина – по дев’ять відповідно.

По п’ять випадків зафіксовано на Миколаївщині, Рівненщині та Чернівецькій області. В інших областях зафіксовано по чотири, три, два та по одному випадку.

Протягом аналогічного періоду 2018 року було зафіксовано трохи більше порушень свободи слова (126, з яких 92 випадки стосувалися фізичної агресії).

Читайте також:
Убивство журналіста Сергієнка: двох підозрюваних випустили під домашній арешт

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна