Голова АП Богдан причетний до офшорів, які відмили сотні мільйонів, – розслідування

 

Голова Адміністрації президента Андрій Богдан причетний до офшорів, які провернули кілька кредитних афер на сотні мільйонів гривень, має маєток у Конча-Заспі та багато землі у Київській області.

Про це йдеться в журналістському розслідуванні програми “Наші гроші з Денисом Бігусом“.

Відзначається, що у 2011 році Богдан став власником маєтку на понад 1,5 тис. кв. м у Конча-Заспі. У 2013 році дружина нинішнього очільника АП купила дві квартири у центрі Києва на 300 кв. м.

Потім Богдан оформив на себе низку нежитлових, найвірогідніше, офісних приміщень на Дніпровській набережній. Їх він здає в оренду.

Маєток Андрія Богдана у Конча-Заспі. Скріншот з відео “Наших грошей”

Сам Богдан пояснює походження своїх статків тим, що багато працював та займався підприємницькою діяльністю. Хоча з 2007 року він перебував на держслужбі.

Журналісти-розслідувачі стверджують, що Богдан фактично консультував у кредитних шахрайствах.

Зокрема, у 2016 році Фонд гарантування вкладів виявив кредитну аферу із залученням офшорної компанії “Айдельберг ресорсіс ІНК.” (Idelberg resources INC.), до якої був причетний Богдан і його бізнес-партнери Ігор Пукшин та Олександр Баулін. У 2014-му Богдан отримав довіреність на представництво Idelberg resources INC від Бауліна.

Серед іншого, офшорна компанія Idelberg resources з Віргінських островів допомогла “Світловодському маслосиркомбінату” з групи “Клуб сиру” не розраховуватися за кредит у банку “Фінанси та кредит”.

Маслокомбінат взяв кредит у банку 2007 року під заставу майна. У 2009-му банк звернувся за стягненням застави, адже борг підприємства на той час становив уже близько 150 мільйонів гривень. Тоді Idelberg resources заявила, що теж претендує на гроші комбінату, бо нібито позичала їх ще до позики у банку.

Двома позовами в Господарському суді Київської області офшорна компанія вимагала повернути 202 мільйонів гривень, за які комбінат нібито поручився за позикою “Карлівського заводу сухого молока”. Маслосирокомбінат на суді офіційно визнав свій борг, і 23.06.2009 суд задовольнив обидва позови фіктивної фірми Айдельберг.

За даними журналістів, Богдан добре знайомий з членом правління маслокомбінату Олександром Коваленком. Наразі Коваленко за довіреністю Богдана продає його землю під Києвом у селі Забуяння.

Також про зв’язок із Богданом свідчить дружба з Романом Бабієм, який у 2009 році представляв інтереси комбінату в суді і працював в одній фірмі з Богданом “Пукшин та партнери“.

Роман Бабій – №48 у списку партія “Слуга народу”. Фото: БІГУС

Сам Богдан підтвердив журналістам зв’язок з віргінською “офшоркою”, на користь якої у 2009-му добровільно збанкрутував комбінат групи “Клуб сиру”.

Після падіння банку “Фінанси і кредит”, маслосиркомбінат ініціював банкрутство і вивів майно з іпотеки банку. Після цього майно комбінату продали за втричі нижчою ціною 10 мільйонів гривень афільованій компанії “Дніпровська молочна компанія” з групи “Клуб сиру”.

У кримінальному провадженні за цим фактом слідчі напишуть: “Реалізуючи злочинну схему, службові особи ВАТ “Світловодський маслосиркомбінат” за попередньою змовою з посадовими особами “Клуб сиру” від імені фіктивної компанії Айдельберг ресорсіс ІНК.”…

Крім того журналісти навели приклад іншої подібної схеми, до якої причетний глава АП.

Зокрема, у 2008 році банк “Надра”, акціонерами якого на той час були брати Ілля та Вадим Сегаль, видав фактично їхній же компанії “Каховка Пром-Агро” кредит у розмірі 25 мільйонів доларів під заставу заводу з переробки сої.

Потім банк продали Дмитру Фірташу, і його банк через суд відібрав завод та продав його спорідненим структурам. Завод опинився у власності “Місто банку” молодшого партнера Фірташа Івана Фурсіна.

У 2015 році, коли банк “Надра”почав банкрутувати, а представники ФГВ увійшли в управління, прокинулася кіпрська офшорна компанія “Весдікс Інвестментс Лімітед”, співзасновником якої була “офшорка” “Айдельберг ресорсіс ІНК” уже під керівництвом Богдана.

Кіпрська компанія заявила, що позичала власникам соєпереробного заводу більше 125 мільйонів гривень – і хоче їх отримати. Суд став на бік “офшорки” і повернув уже перепроданий завод першому власнику – фірмі-банкруту братів Сегаль “Каховка Пром-Агро”, а банк “Надра” залишився без повернутого кредиту і заводу.

Офіційно у суді компанію “Весдікс Інвестмент Лімітет” представляв Бабій – колега Богдана, а на слуханнях був присутній брат глави АП, Ігор.

Розслідувачі стверджують, що про зацікавленість Богдана в цій історії можуть свідчити і його часті візити до Генеральної прокуратури за останні півроку. Богдан з жовтня 2018-го по квітень 2019 року приходив до ГПУ щонайменше 16 разів.

Дати візитів Богдана в Генпрокуратуру

Речниця генпрокурора Лариса Сарган пояснила журналістам: Богдан ходить до них в адвокатських справах. За її словами, частина візитів стосувалася “Приватбанку”, інша частина − “по підприємству, яке рейдернули”.

Голова президентської адміністрації Андрій Богдан декларації про доходи не подавав і раніше заявляв, що не зобов’язаний цього робити.

Читайте також:
Всупереч закону: головою АП став люстрований Богдан

Верховний суд відмовився розглядати позов щодо законності призначення Богдана главою АП

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна