Верховний суд відмовився розглядати позов щодо законності призначення Богдана главою АП

 

Верховний суд відмовив у відкритті провадження у справі щодо законності призначення Андрія Богдана главою адміністрації президента.

Про це в середу, 29 травня, повідомляє Верховний суд на своїй сторінці у Facebook.

Відмову у відкритті провадження Верховний суд аргументував тим, що “оскільки позивач не є учасником правовідносин з призначення Богдана главою адміністрації президента України, то такий указ (про його призначення — ред.) не породжує для позивача права на захист, тобто права на звернення із цим адміністративним позовом”, – пояснюється у дописі.

Разом з тим у суді пояснили, що “гарантоване ст. 55 Конституції України й конкретизоване у законах України право на судовий захист передбачає можливість звернення до суду за захистом порушеного права, але вимагає, щоб порушення, про яке стверджує позивач, було обґрунтованим. Таке порушення прав має бути реальним, стосуватися індивідуально виражених прав або інтересів особи, яка стверджує про їх порушення”.

Позивач обґрунтував оскарження указу про призначення Богдана тим, що документ не відповідає вимогам законодавства, зокрема Закону України “Про очищення влади”, що порушує законний інтерес щодо дотримання чинного законодавства. Зокрема, у сфері очищення влади, захисту та утвердження демократичних цінностей.

Проте у Верховному суді наполягають, що провадження у справі не може бути відкрито, оскільки “право на оскарження індивідуального акта суб’єкта владних повноважень надано особі, щодо якої цей акт прийнятий або прав, свобод та інтересів якої він безпосередньо стосується”.

Позивач не є учасником (суб’єктом) правовідносин з призначення Богдана главою АП, отже, не може претендувати на захист прав, що, на його думку, порушуються цим указом, резюмували у Верховному суді.

Як відомо,президент Володимир Зеленський 21 травня призначив Андрія Богдана главою своєї Адміністрації.

22 травня голова громадської ради з питань люстрації при Міністерстві юстиції України Тетяна Козаченко заявила, що вважає призначення Богдана главою АП порушенням закону “Про очищення влади”. ГО “Громадський люстраційний комітет” оскаржив це призначення у суді. На думку самого Богдана, під дію закону про люстрацію він “потрапив несправедливо”. Також, за його словами, посаду глави АП вивели з-під закону про люстрацію.

Як інформувала “Новинарня“, Мін’юст з’ясовує, як Банкова могла призначити люстрованого Богдана.

Читайте також:
Мін’юст з’ясовує, як Банкова могла призначити люстрованого Богдана

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна