Мін’юст з’ясовує, як Банкова могла призначити люстрованого Богдана

 

Міністерство юстиції запитало в адміністрації президента інформацію щодо здійснення люстраційної перевірки новопризначених керівників АП.

Про це 23 травня повідомив заступник міністра юстиції Сергій Петухов.

“Сьогодні направляю листа в адміністрацію президента України з роз’ясненням законодавства про очищення влади і його застосування щодо посади глави адміністрації президента”, – написав Петухов на своїй сторінці в Facebook у четвер.

Він пояснив, що за здійснення люстраційної перевірки відповідає суб’єкт призначення, і в разі виявлення факту застосування заборон, передбачених законом, має звільнити таку особу та надіслати це рішення Міністерству юстиції.

“Ми вносимо цю особу в люстраційний реєстр. У разі невиконання вимог закону “Про очищення влади” остаточне рішення має приймати суд, і ми не виключаємо такого варіанту”, – пояснив Петухов.

Він повідомив, що з метою перевірки виконання закону про люстрацію Мін’юст просить інформацію щодо новопризначених керівників АП.

У листі, фотокопію якого Петухов оприлюднив на своїй ФБ-сторінці, Мін’юст просить АП надати копії трудової книжки (послужний список) та інформацію щодо початку здійснення перевірки, передбаченої законом про очищення влади стосовно: нового глави адміністрації президента Андрія Богдана, першого заступника глави АП Сергія Трофімова, а також заступників глави АП Юрія Костюка, Кирила Тимошенка, Руслана Рябошапки та Вадима Пристайка.

У Мін’юсті нагадують про необхідність додержання норм закону про очищення влади і чекають на повідомлення про результати розгляду свого листа протягом десяти днів.

“Це абсолютно звичайна усталена практика Мін’юсту, в якій немає ані краплі політики”, – додав Петухов.

Напередодні Сергій Петухов заявив, що на посаду глави адміністрації президента України не можна призначати люстрованх чиновників.

Як відомо, новопризначений глава адміністрації президента України Андрій Богдан вважає, що несправедливо потрапив під дію закону про очищення влади (люстрацію), і президент Володимир Зеленський нібито не порушив закону його призначення.

Богдан із 2007 по 2010 рік працював заступником міністра юстиції України, потім заступником міністра Кабінету Міністрів (2010-2011) та урядовим уповноваженим з питань антикорупційної політики (2013-2014). Раніше він був помічником скандального нардепа Андрія Портнова.

Читайте також:
Всупереч закону: головою АП став люстрований Богдан

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна