В’ятрович відповів на звернення Зеленського про Другу світову війну 22 червня

 

У День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні, 22 червня, президент Володимир Зеленський оприлюднив спеціальне звернення. Він наголосив, що “сучасники мають пам’ятати подвиг тих, хто захищав нашу країну, й докласти зусиль, аби війна не стала звичною для наступних поколінь”, інформує прес-служба Банкової.

Глава держави нагадав, що вранці 22 червня 1941 року відбулося бомбардування Києва німецькою авіацією.

Друга світова, що увірвалася в наш дім, відтоді охопила всю територію України. Торкнулася кожної сім’ї, кожної людської долі. Маємо пам’ятати ті страшні роки, подвиг тих, хто захищав нашу країну. Війна приносить лише кров, горе й страждання. Маємо робити все, щоб вона не стала для наступних поколінь звичним явищем життя”, – зазначив Зеленський.

На виступ президента Зеленського відреагував голова Українського інститут національної пам’яті Володимир В’ятрович. За його твердженням, “питання, “коли почалася Друга світова війна”, в Україні стає політичним, а не історичним”.

“Пане президенте Володимир Зеленський, для українців вона, як і для всього світу, почалася 1 вересня 1939 року. Вже в перший день війни українці були серед її учасників (в лавах польської, радянської, німецької армій та підпілля ОУН) і жертв.
Теза про початок війни 22 червня є елементом втримування радянського міфу про Другу світову, який розповідає про те, що війна нібито почалася щойно в 1941 році “віроломним нападом” нацистської Німеччини. Його завдання – приховати третину цієї війни, коли СРСР був союзником Третього рейху, коли його війська самі “віроломно” нападали на сусідні країни”, – наголосив історик.

“22 червня” – це мем, який запускає в дію міф про “Велику вітчизняну”. Який в свою чергу є ідеологічною платформою російського імперіалізму”, – підкреслив В’ятрович.

Читайте також:
В’ятрович: Україні слід відмовитись від поминальних заходів 22 червня

В’ятрович отримав у списку “ЄС” 25-те місце

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна